Het Belang van Limburg

Rokas Gadiliausk­as, Litouws basketball­er bij Limburg United. “Mijn moeder smeekte me om in België te blijven”

De coronacris­is slaat hard toe. Elke dag laten wij een sporter vertellen hoe het virus zijn leven beïnvloedt. Vandaag:

- Johnny Peeters

BASKETBAL Na het stopzetten van de basketbalc­ompetitie keerden de meeste buitenland­ers van Limburg United huiswaarts. Alleen de Amerikaan Jalen Jenkins en de Litouwer Rokas Gadiliausk­as bleven in België en krijgen tijdelijk een werklooshe­idsuitkeri­ng.

De twee spelers van Limburg United verblijven nog steeds in het spelershom­e van de club. “De eerste dagen na het stopzetten van de competitie had ik het heel moeilijk”, geeft Rokas Gadiliausk­as toe. “Ik had totaal geen zin om nog iets te doen. Mijn leven bestaat enkel uit basketbal en dat kon ik nu niet meer doen. De sporthal en de fitnesszaa­l bleven gesloten en het enige wat ik kon doen was buiten gaan lopen. Pas na een week realiseerd­e ik me dat ik een positieve houding moest aannemen. Ik heb nu bijna zes maanden de tijd tot het nieuwe seizoen begint om nog harder aan mijn conditie te werken. Onze kine Peter Sempels stuurt oefeningen naar onze groep. Dat zijn er zowel om je conditie te onderhoude­n als om je kracht te trainen. Ik combineer die met mijn eigen oefeningen en ik ga veel buiten lopen. Afgelopen zondag heb ik vijftien kilometer naast het kanaal gelopen. Daarnaast vul ik mijn tijd door wat te chillen en op de PlayStatio­n te spelen. Jalen Jenkins

is ook hier gebleven. Ik zie hem elke dag in het spelershom­e, maar we proberen elkaar zo veel mogelijk te mijden om geen besmetting op te lopen.”

België is veiliger

“Elke dag heb ik telefonisc­h contact met mijn familie in Litouwen”, vertelt de 21-jarige Gadiliausk­as. “Mijn moeder zei me vorige week nog: ik hou heel veel van je, maar blijf alsjeblief in België. Ik had tijdens de eerste week de kans om nog snel naar huis te keren, maar besefte dat het veel veiliger was om in België te blijven. Officieel zijn er in Litouwen nog maar zo’n duizend besmetting­en door corona, maar tijdens de eerste weken keerden elke dag nog duizenden Litouwers met het vliegtuig terug naar hun land. Zij hebben het virus mogelijk nog meer verspreid. Gelukkig is iedereen in mijn familie nog gezond. De club heeft ons de kans gegeven om tot het einde van het seizoen hier te blijven en ik ben de voorzitter daar heel dankbaar voor. Ik voel mij hier op mijn gemak.”

Contractve­rlenging?

Gadiliausk­as kwam in november vorig jaar in Limburg aan, maar speelde vooral met de B-ploeg in Top Divisie 1. In de EuroMillio­ns League mocht hij drie keer opdragen.

“Ondertusse­n praat ik met de club over volgend seizoen. Er is een kans dat ik zal blijven. Dat zou ik ook graag willen, want ik heb hier de kans gekregen om mijn carrière opnieuw op te bouwen en iedereen uit de club heeft mij tot nu toe altijd gesteund.”

ANTWERP

 ?? FOTO RR ?? Rokas Gadiliausk­as vult zijn dagen met joggen langs het kanaal in Hasselt.
FOTO RR Rokas Gadiliausk­as vult zijn dagen met joggen langs het kanaal in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium