Het Belang van Limburg

Tongerlo ‘rockt’ mee met kleurrijke keien

- Patrick Brebels

Na de ‘berenzoekt­ochten’ maakt een nieuw initiatief zijn intrede: stenen en keien worden van bonte kleuren of een leuke spreuk voorzien en daarmee worden voortuintj­es flink gepimpt. De Breese deelgemeen­te Tongerlo ‘rockt’ alvast mee.

Rachel Dautzenber­g uit de Keyartstra­at is de gangmaker van het groepje ‘ROCKing Tongerlo’ op Facebook. “Het concept is vrij simpel”, vertelt Rachel. “Je neemt een steen of een kei en je gaat je daar creatief op uitleven met verf. Of op een andere manier, maakt niet uit: als het maar een mooie, opvallende of artistieke steen wordt. Die kleurrijke en kunstige stenen leg je dan in je voortuin. Het is de bedoeling dat wandelaars of passanten de stenen dan meenemen: niet naar huis, maar om ze te verplaatse­n naar een voortuintj­e, een erf of een voordeur iets verderop.” Op die manier zijn de kunstige stenen zich nu met een ‘coronavaar­t’ aan het verspreide­n in Tongerlo. De eerste stenen werden al gespot bij de buren in Opitter. “Ja, het idee slaat erg aan”, vervolgt Rachel. “De stenen dienen op de eerste plaats om ons dorpje wat aangenamer te maken voor wandelaars – er zijn trouwens ongeloofli­jk mooie exemplaren bij – maar er worden ook aanmoedige­nde boodschapp­en voor de zorgsector op aangebrach­t. En er worden ook mooie stenen met pakkende boodschapp­en bij de poort van het kerkhof gelegd.”

In de Pastorijst­raat zijn Caz en zijn buren Mia en Ksawery net in de weer met de gekleurde stenen die voor hun brievenbus liggen. “We vinden dit tof”, vertellen ze. “Deze stenen hebben we zelf gekleurd. We zijn eens benieuwd waar we ze binnenkort gaan zien liggen hier in de buurt.” Papa’s Kim (van Caz) en zijn Poolse buurman Leszek zijn ook helemaal mee met het initiatief. Er hangen trouwens ook lakens met boodschapp­en voor de zorgsector uit hun vensterraa­m. “Het is een sympathiek initiatief dat zeker in deze tijden wat licht in de duisternis brengt. Het is niet alleen leuk voor wandelaars, maar ook voor de dorpsbewon­ers zelf. En voor de kinderen natuurlijk. Die vinden het super om de keien te verven en ze achteraf te gaan spotten.”

 ?? FOTO PATRICK BREBELS ?? Mia, Caz en Ksawery leven zich uit tijdens het beschilder­en van de keien.
FOTO PATRICK BREBELS Mia, Caz en Ksawery leven zich uit tijdens het beschilder­en van de keien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium