Het Belang van Limburg

Vijvers en duinen in De Maten in ere hersteld

Natuurgebi­ed De Maten in Genk en Diepenbeek is dankzij hard werk van Natuurpunt-vrijwillig­ers en met 235.000 euro subsidies gedeelteli­jk in ere hersteld. Soorten die lang verdwenen leken, duiken opnieuw op. En er zit nog meer moois aan te komen...

- Mireille Maes

Drie jaar hebben de werken in het gebied van Natuurpunt geduurd. “Tot dan was er in het ongeveer 550 hectare grote gebied nog maar weinig gedaan. Daarom dat we het eens grondig onderhande­n hebben genomen”, zegt Jaak Luys, conservato­r van De Maten in Genk. “Een van de voor mij belangrijk­e werken is het zichtbaar maken van verdoken duinen. De begroeiing werd verwijderd om zo veel mogelijk van het oorspronke­lijke leven terug te krijgen. Ook de begroeiing aan de vijvers werd weggehaald.”

Niet iedereen begreep die kapwerken even goed, maar ze waren wel nodig om opnieuw een open vijvercomp­lex en een duin- en heidelands­chap te krijgen. “Intussen zie je de vijvers opnieuw liggen. Bijkomend voordeel van de werken is dat we door de dijken te herstellen en nieuwe dijken aan te leggen de waterstand regelen.”

Dieptes

“Dankzij die niveauvers­chillen komt er een breed scala van natuurelem­enten: vissen, amfibieën, waterkever­s, libellen, kikkers, planten... er gaat onvoorstel­baar veel leven in het gebied komen. En dat was de ambitie van bij de start van de werken. De eerste resultaten zijn al zichtbaar. Het klein tasjeskrui­d groeit er opnieuw en de groene zandloopke­ver hebben we al zien zitten.”

Op de duinenkop zijn ook al vijftig soorten solitaire bijen geteld. “Dat aantal verwonderd­e ons wel. Maar laat ons meteen ook hopen op nog veel meer goed nieuws. De boomkikker is richting De Maten aan het opschuiven. De open vijvercomp­lexen zijn ideaal voor vogels als het woudaapje en de waterral, hopelijk komen zij ook deze richting uit. En we rekenen erop dat de populatie van de roerdomp – die zit er intussen al – nog gaat uitbreiden.”

De duinen en heide zijn dan weer belangrijk voor de roodborstt­apuit, de heivlinder en de mierenleeu­w.

Speelzone

Ook aan de recreanten is bij de werken gedacht. “Aan de Slagmolen is een speelzone van 5 hectare ingericht. Daar is een duin vrijgemaak­t waar de bezoekers op mogen lopen. Een bijzonder leerrijk experiment trouwens, want we zien daar ook begroeiing komen. Alleen is die heel anders dan op de duinen waar geen recreatie is toegelaten”, weet de conservato­r. Hij verwacht samen met andere Natuurpunt­ers dat het gebied deze zomer nog veel meer in zijn kaarten laat kijken over wat er groeit, vliegt en kruipt.

Intussen zijn er ook al plannen om in de nabije toekomst voort te werken aan het herstel van de oorspronke­lijke De Maten zoals die een dikke eeuw geleden door heel wat kunstschil­ders en de beroemde landschaps­fotograaf Massart werd vastgelegd.

 ?? FOTO'S JAAK LUYS ?? Door de begroeiing weg te halen zijn de vijvers opnieuw zichtbaar.
FOTO'S JAAK LUYS Door de begroeiing weg te halen zijn de vijvers opnieuw zichtbaar.
 ??  ??
 ??  ?? De groene zandloopke­ver.
De groene zandloopke­ver.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium