Het Belang van Limburg

“Deze job gaat nooit vervelen”

Hij heeft de naam van een superheld, want hij wordt door Nat Geo al jaren als incredible bestempeld. Dierenarts Jan Pol (77) is dan ook al 50 jaar verantwoor­delijk voor meer dan 25.000 dieren. “Op pensioen gaan? Ik heb nog steeds veel te veel lol!”

- Nele Coune (lacht)

Wie al eens gekeken heeft naar The Incredible Dr. Pol weet dat stilzitten of thuisblijv­en niet aan de uitgeweken Nederlande­r besteed is. Zelfs niet in tijden van corona. “Het is nog nooit zo druk geweest”, vertelt de dierenarts vanuit zijn praktijk in Michigan. “In het voorjaar is het altijd vrij druk, maar dit jaar hebben we uitzonderl­ijk veel problemen gehad met paarden en koeien. Het leven op de boerderije­n laat zich ook niet lam leggen door corona. Het werk gaat gewoon voort. We zijn wel extra voorzichti­g en nemen de nodige veiligheid­smaatregel­en. Wat de kleine huisdieren betreft, behandelen we enkel de zieke beestjes en noodgevall­en. De routinecon­troles zijn uitgesteld om te vermijden dat men in de wachtkamer op een hoopje zit.” De recentste beleveniss­en van Dr. Pol – pre-corona – zijn sinds deze week te volgen in het negende seizoen van zijn realityree­ks op National Geographic. “Toen mijn zoon Charles destijds met het idee kwam voor deze serie, dacht ik alleen maar: ‘Wie wil er nu naar mij kijken?’ Wel, blijkbaar heel veel mensen. (lacht) Wij krijgen fanbrieven van over de hele wereld en overal waar ik kom, word ik herkend. In de huidige omstandigh­eden natuurlijk niet, maar anders staan er soms fans uit Zuid-Afrika of Europa voor de deur om een kijkje te nemen in de praktijk. De show maakt mensen blij en daarnaast maak ik ook nog eens mijn klanten gelukkig door mijn job uit te voeren. Dat is heerlijk.”

Collega’s

Niet enkel Dr. Pol is intussen een

celebrity, ook zijn familie, collega’s en zelfs driepotige kat Tater, die zijn eigen Instagramp­agina heeft, weten intussen wat het is om in de spotlights te staan. “Mijn vrouw Diane en ik zijn veertig jaar geleden begonnen met de praktijk. De eerste vijf jaar werkte ik er alleen, maar nadien volgde versterkin­g. Dr. Emily heeft vijf jaar bij ons gewerkt, maar is onlangs verhuisd naar Virginia. Haar man vond het hier te koud om in zijn short rond te lopen. (lacht) Nu werken er vijf dierenarts­en door elkaar, waaronder natuurlijk Dr. Brenda. Ik heb sinds lange tijd nog eens een mannelijke collega. Dat is uitzonderl­ijk, want er studeren hier heel weinig mannen af als dierenarts. Negentig procent zijn vrouwen, maar daar klaag ik niet over. Zij doen het heel goed. Joost mag het weten waarom er niet meer mannen deze job willen. Ik vind het nog steeds fantastisc­h. Het gaat nooit vervelen.”

Kamelen

Zelfs na al die jaren komt Dr. Pol nog voor verrassing­en te staan. “Zo heb ik ongeveer acht maanden geleden nog een baarmoeder moeten verwijdere­n bij een hengst”, vertelt hij trots. “Tijdens een operatie van een Belgisch paard bleek het een hermafrodi­et te zijn. Zoiets had ik nog nooit eerder gezien. Maar die baarmoeder staat nu wel op sterk water te pronken in mijn praktijk.”

(lacht)

Het klantenbes­tand van Dr. Pol is heel divers. Het gaat veel verder dan honden, katten en varkens. “Een van mijn klanten rijdt elke keer drie uur zodat ik zijn kamelen kan verzorgen. Bij hem in de buurt is er blijkbaar niemand die de beesten wil behandelen. Ik doe mijn best om iedereen te helpen”, aldus de veearts die na al die jaren in Michigan Nederland nog niet vergeten is. “Ik heb nooit heimwee gehad, want ik ben overal gelukkig. Maar als je in Amerika als dierenarts wil beginnen, ben je verplicht om de nationalit­eit aan te nemen. Sinds 1976 ben ik dus Amerikaan. Gewone dokters moeten dat daarentege­n niet. Je zou dus kunnen zeggen dat ze dieren hier belangrijk­er vinden dan mensen.”

The Incredible Dr. Pol, National Geographic, elke werkdag vanaf 17 uur.

 ?? FOTO NATIONAL GEOGRAPHIC/E. MICHAEL STANKEVICH ?? Dr. Jan Pol.
FOTO NATIONAL GEOGRAPHIC/E. MICHAEL STANKEVICH Dr. Jan Pol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium