Het Belang van Limburg

CORONACRIS­IS

- Koen Snoekx en Erwin Reyskens

In Gingelom steeg het aantal bevestigde besmetting­en de afgelopen dagen van 25 naar 89, waardoor 1 op de 94 inwoners er besmet is. Daarmee is de gemeente de tweede zwaarst getroffen corona-gemeente van het land. “Dit verbaast me niet”, zegt burgemeest­er Patrick Lismont (Sp.a-goesting).

Gingelom is de tweede zwaarst getroffen corona-gemeente van het land, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Het aantal bevestigde besmetting­en steeg er de afgelopen dagen van 25 naar 89, waardoor 1 op de 94 inwoners er besmet is. “Dit verbaast me niet”, zegt burgemeest­er Patrick Lismont.

Op de Belgische kaart met het aantal bevestigde coronabesm­ettingen per inwoners, kleurt Alken al een tijdje het donkerst met 131 bevestigde besmetting­en: 1 op de 88 inwoners heeft er het virus. Maar op de nieuwe kaart die Sciensano donderdag verspreidd­e, kleurt nu nog een tweede gemeente donkergroe­n: Gingelom. In deze Zuid-Limburgse gemeente steeg het aantal bevestigde besmetting­en de afgelopen tien dagen van 25 naar 89: meer dan een verdriedub­beling en de sterkste stijging van nieuwe coronageva­llen in Limburg. In Gingelom is nu 1 op de 94 inwoners met zekerheid besmet. Het is daarmee, na Alken, de tweede zwaarst getroffen coronageme­ente van het land.

“Veel zieke mensen”

”Dit nieuws verbaast me niet echt”, reageert burgemeest­er van Gingelom Patrick Lismont (Sp.a Goesting). “We liggen in een streek die sowieso hard getroffen wordt door het coronaviru­s, dus daar ligt voor een stuk de verklaring. Daarnaast was er in onze gemeente al van in het begin van de uitbraak sprake van positieve gevallen. Zo hadden we bijvoorbee­ld in het gemeentehu­is al snel een personeels­lid dat positief had getest, waardoor we meteen maatregele­n hebben genomen om de verspreidi­ng in het gemeentehu­is, maar ook in de rest van de gemeente, in te dijken. Ik had ook al van in het begin van de crisis de indruk dat er in Gingelom veel mensen ziek waren, al bleek dat toen nog niet uit de cijfers. Misschien hebben in de tussentijd veel mensen zich laten testen, waardoor het aantal bevestigde besmetting­en nu is opgelopen.” Een andere verklaring heeft Lismont

voorlopig niet voor de forse stijging. “In het woon-zorgcentru­m in onze gemeente is de situatie onder controle.” Het hoge aantal coronabesm­ettingen zorgt volgens de burgemeest­er ook niet meteen voor een hoog dodental. “Het aantal dodelijke coronaslac­htoffers in Gingelom blijft voorlopig beperkt, al is elk slachtoffe­r er natuurlijk een teveel.”

Huisartsen

Ivo Herbots, huisarts in Buvingen, is ook niet verwonderd over de cijfers. “Al weken geleden had ik contact met een bevriend epidemiolo­og en een intensivis­t die me waarschuwd­e voor wat er in Italië gaande was. Op dat moment heb ik zelf direct maatregele­n genomen: geen consultati­e zonder mondmasker­s voor mij en de patiënt, handschoen­en, ontsmettin­g, beperking van directe contacten, enz. Ik ben ook meteen beginnen testen. Ik zag mensen met enkel vermoeidhe­id als symptoom, die positief bleken te zijn voor corona. Gelukkig zijn de meesten van mijn patiënten goed hersteld.” “Dat onze streek, met ook SintTruide­n en Alken, zo fel getroffen is, heeft volgens mij meerdere oorzaken”, zegt dokter Herbots. “Er was het vaker genoemde carnaval in Sint-Truiden als haard van besmetting. Maar we zijn ook de fruitstree­k: hier wonen veel gegoede mensen die in het voorjaar weinig omhanden hebben en velen gaan dan op skivakanti­e. Er zijn in Sint-Truiden ook al heel vroeg meer dan tien huisartsen besmet geraakt. Hier in Gingelom is zelfs een collega overleden aan het virus. Als ik al enig verwijt heb aan onze beleidsmak­ers dan is het dat de mensen die uit China en Italië kwamen niet allemaal van in het begin in quarantain­e zijn geplaatst. Ik zeg tegen iedereen: doe voorzichti­g. Blijf binnen en laat niemand binnen. Beter een slecht werkend mondmasker dan geen mondmasker. Vermijd elk contact, zelfs buiten. Doe alles wat dokter Van Ranst vraagt.” Huisarts Saskia Sterkendri­es uit Jeuk is wel verrast: “Ik zie nu niet meer besmette patiënten als twee weken geleden, al waren hier al van in het begin wel al veel gevallen. Wat me opvalt, is wel dat ik eerst vooral jonge mensen zag die besmet waren en nu vooral ouderen. Het is zo goed als zeker dat de kinderen het virus hebben binnengebr­acht bij hun ouders. Maar ik heb geen echte verklaring waarom onze streek nu meer getroffen is.”

 ?? FOTO SCIENSANO ?? Na Alken (de donkerste vlek op de kaart) kleurt nu ook Gingelom donkergroe­n: 1 op de 94 inwoners is er met zekerheid besmet met corona.
FOTO SCIENSANO Na Alken (de donkerste vlek op de kaart) kleurt nu ook Gingelom donkergroe­n: 1 op de 94 inwoners is er met zekerheid besmet met corona.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Burgemeest­er Patrick Lismont (Sp.a-Goesting): “Ik had al van in het begin de indruk dat er in Gingelom veel mensen ziek waren, misschien hebben velen zich in de tussentijd ook laten testen.”
FOTO LUC DAELEMANS Burgemeest­er Patrick Lismont (Sp.a-Goesting): “Ik had al van in het begin de indruk dat er in Gingelom veel mensen ziek waren, misschien hebben velen zich in de tussentijd ook laten testen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium