Het Belang van Limburg

Ziekenhuiz­en gaan zwaar getroffen rusthuizen helpen

CORONACRIS­IS

- Koen Snoekx

De Limburgse ziekenhuiz­en gaan de woonzorgce­ntra die zwaar getroffen worden door de coronacris­is helpen. Ze sturen verplegers naar de rusthuizen, schenken bedden en beschermin­gsmateriaa­l of vangen rusthuisbe­woners op.

Het aantal coronabesm­ettingen in de Limburgse rusthuizen stijgt iedere dag en ook meer en meer personeels­leden vallen ziek uit door het virus. Daarom gaan de ziekenhuiz­en hen helpen. Zo stuurt het ZOL in Genk verpleegku­ndigen naar de rusthuizen en schenkt het beschermin­gsmateriaa­l. “Na overleg bleek dat de woonzorgce­ntra zowel op organisato­risch als personeels­vlak hulp kunnen gebruiken”, zegt dr. Joris Meeuwissen, geriater van het ZOL, die de hulp coördineer­t. “Daarom sturen we vandaag, vrijdag al twee verpleegku­ndigen uit naar WZC Toermalien in Genk, om het personeel daar bij te staan.”

Ook het Jessa Ziekenhuis in Hasselt heeft een actieplan klaar om twintig rusthuizen in de regio bij te springen. “We hebben drie zogenaamde ‘Reach Out Teams’ gevormd die vanaf vandaag, vrijdag al deze woonzorgce­ntra gaan bezoeken om te kijken wat de noden zijn”, zegt Yves Breysem, algemeen directeur van Jessa. Ook al de andere ziekenhuiz­en in Limburg schieten de rusthuizen in hun buurt te hulp.

De zwaar getroffen woonzorgce­ntra kregen gisteren eindelijk de 20.000 coronatest­s die beloofd waren. Maar opnieuw was er een probleem: bij verschille­nde van de testkits zat de verkeerde handleidin­g. Gevolg: bloedneuze­n en verloren gegane tests.

Het aantal doden in de woonzorgce­ntra blijft vreselijk hoog. Uit de cijfers van gisteren bleek dat er de voorbije 24 uur 283 mensen aan corona gestorven waren, van wie 167 in een rusthuis of thuis. Het is duidelijk dat het in het laatste geval vooral om rusthuisbe­woners gaat.

Nadat Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dinsdag bekendmaak­te dat er tot 6 april 619 coronadode­n te betreuren zijn in Vlaamse rusthuizen, gaven ook zijn Brusselse collega Alain Maron (Ecolo) en zijn Waalse Christie Morreale (PS) cijfers vrij. In de Brusselse rusthuizen zijn al 350 mensen overleden, in de Waalse 378. De Vlaamse rusthuizen zijn wel meer bezig met de registrati­e van de coronadode­n. In Vlaanderen gaf maandag 93 procent van de woonzorgce­ntra de cijfers door, in Brussel was dat 74 procent, in Wallonië 78 procent.

In de Waalse pers is er opvallend weinig commotie over de rusthuizen. Dat kan veranderen nu Morreale de hulp heeft ingeroepen van het leger en de civiele beschermin­g om het virus te bestrijden.

Taskforce

De taskforce die in Vlaanderen de coronacris­is in de woonzorgce­ntra moet aanpakken, is gisteren voor de eerste keer samengekom­en. Het is een deel van het noodplan dat Beke woensdag in het parlement bekendmaak­te. Topvrouw Margot Cloet van koepelorga­nisatie Zorgnet-Icuro had dinsdagavo­nd op VRT gezegd dat ze veel meer overleg wilde in Vlaanderen. Cloet was de kabinetsch­ef van Bekes voorganger Jo Vandeurzen, haar oproep werd weggezet als snoeiharde kritiek binnen CD&V. “Ik ben verbaasd over die politieke recuperati­e van mijn uitspraak”, reageert Cloet. “Ik vraag al langer om dagelijks overleg op Vlaams niveau, net zoals dat federaal gebeurt. Dat is er nu, we komen met de taskforce elke dag samen, ook op zaterdag. Er is ook een plan, nu kunnen we tenminste verder. Ik ben dus voorzichti­g positief. Maar in de rusthuizen is de situatie nog lang niet onder controle.”

Een ander aspect uit Bekes noodplan is dat zorgperson­eel uit andere sectoren, zoals ziekenhuiz­en, ingezet kan worden in de rusthuizen. Daarnaast gaat Vlaanderen zelf beschermin­gsmateriaa­l aankopen, los van de federale bevoorradi­ng. “Er is nog altijd een tekort, niet alleen aan beschermen­d materiaal, ook aan zuurstof”, zegt Cloet. Essenscia, sectorfede­ratie van de chemie, verzekert dat er voldoende zuurstofga­s is maar dat er logisitiek­e problemen zijn.

Bloedneuze­n

Ook de verdeling van de 11.000 testkits aan 85 woonzorgce­ntra - waarvan 55 met veel besmetting­en - loopt verre van gesmeerd. Rusthuis Ocura in Voeren wachtte gisteren nog altijd op de levering. “Eerder kunnen we geen stalen nemen”, zegt directeur Patrick Siborgs. “Bovendien staat het paasweeken­d voor de deur. Werken de labo’s dan? Wanneer gaan we die resultaten krijgen? Pas volgende dinsdag?”

Sommige woonzorgce­ntra kregen wel testkits maar dan met een verkeerde handleidin­g. Daardoor kregen bejaarden soms een dikkere keelwisser in de neus gestopt in plaats van een neuswisser. Dat was erg pijnlijk, het veroorzaak­te zelfs bloedneuze­n. Bij overmaat van ramp zijn deze resultaten volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid onbetrouwb­aar en is de test waardeloos. De komende dagen wordt wellicht pas duidelijk hoeveel tests op die manier verspeeld zijn. Margot Cloet: “Onze woonzorgce­ntra hebben het gelukkig snel ontdekt, we hebben dit meteen aan minister Philippe De Backer gesignalee­rd.” Die was op dat moment in de Kamer nog over een ander groot probleem uitleg aan het geven: een lot van 3 miljoen FFP2-maskers uit China die onbruikbaa­r zijn. “De woonzorgce­ntra hebben meteen nieuwe instructie­s gekregen, het probleem was snel opgelost.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S PHN/RR ?? De tests voor de woonzorgce­ntra hadden een verkeerde handleidin­g waardoor de dikkere wisser voor de keel (links) in de neus werd gestopt in plaats van de dunne (rechts). Pijnlijk en het maakt de test ook waardeloos.
FOTO'S PHN/RR De tests voor de woonzorgce­ntra hadden een verkeerde handleidin­g waardoor de dikkere wisser voor de keel (links) in de neus werd gestopt in plaats van de dunne (rechts). Pijnlijk en het maakt de test ook waardeloos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium