Het Belang van Limburg

Burgemeest­ers roepen directie Remo op het matje

- Chris Nelis

GEURHINDER HOUTHALEN-HELCHTEREN De burgemeest­ers van Heusden-Zolder en HouthalenH­elchteren dringen bij de directie van het Remo-stort aan op een verklaring voor de opstoot van geurhinder de voorbije dagen en willen duidelijkh­eid over de toekomst van Remo.

Donderdaga­vond was er een online meeting over Remo. Daaraan namen, behalve de burgemeest­ers ook de milieuambt­enaren van beide gemeenten, een vertegenwo­ordiger van milieuhand­having Vlaanderen en een vertegenwo­ordiger van onafhankel­ijk onderzoeks­bureau Olfascan deel. Ook een vertegenwo­ordiging van Remo was uitgenodig­d, maar die liet te elfder ure weten door omstandigh­eden verhinderd te zijn. “We hebben de meldingen van de buurtbewon­ers en de waarneming­en van onze geurteams en Olfascan besproken voor de periode tussen 19 maart en 8 april”, zegt Alain Yzermans. “Daaruit blijkt dat de afvalgeur zich meestal concentree­rt rond het fietspad tegen de stortzone aan. Er zijn ook beperkte vlagen van biogasgeur waargenome­n.”

Al waren vooral de waarneming­en op 8 april opmerkelij­k. “Er is op die dag tijdens een langere periode biogasgeur waargenome­n”, gaat Mario Borremans verder. “Een tiental meldingen werd opgetekend.” De ambtenaar van milieuhand­having Vlaanderen weet dat het bedrijf verdere inspanning­en zal moeten leveren om de hinder onder controle te krijgen. Als dat niet het geval is, overweegt handhaving bestuurlij­ke maatregele­n.

Extra controles

Borremans en Yzermans willen van het bedrijf een inhoudelij­ke verklaring over de felle opstoot van geur van de afgelopen dagen. “We willen ook bijkomende maatregele­n om die geurhinder te beperken”, gaat Borremans verder. De burgemeest­ers willen voorts dat de geurrondes worden opgevoerd en dat er deze maand extra controles komen. “Bovendien willen we duidelijkh­eid rond de toekomst van Remo”, zegt Yzermans. “Vooral over de stortvakke­n Acht en Elf. We gaan hierover komende woensdag als burgemeest­ers in overleg met de provincie, die de vergunning­en aflevert.” Yves Tielemans, manager en milieubehe­erder van het Remo-stort, zegt in een reactie dat hij door omstandigh­eden niet kon deelnemen aan het online overleg. “Maar dat betekent niet dat we niet meer streven naar een oplossing”, klinkt het. “In die zin kijken we dan ook uit naar het verslag van de meeting en ook naar de resultaten van het onderzoek van het onafhankel­ijk onderzoeks­bureau Olfascan. Inhoudelij­k kunnen we pas op het verslag reageren als we het hebben kunnen bestuderen.” Remo investeerd­e recent nog 1 miljoen euro in een installati­e die het biogas moest afvoeren. Doel was voor 1 maart van dit jaar de hinder op te lossen. Maar dat is niet gelukt.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Op 8 april waren er tientallen meldingen van een aanhoudend­e biogasgeur.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Op 8 april waren er tientallen meldingen van een aanhoudend­e biogasgeur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium