Het Belang van Limburg

U21-ploegen laten meedoen kan profvoetba­l in 1B redden

sport 2

- Marnik Geukens

Eerst even het rekensomme­tje maken. Van de 24 huidige profclubs in 1A en 1B hebben er met Standard, Moeskroen, Oostende, Virton, Lommel, Roeselare en Lokeren zeven naast een licentie gegrepen. Twee clubs uit eerste amateur (Deinze en RWDM) kregen wel een licentie voor 1B, waardoor volgend seizoen zou kunnen worden aangevat met 19 profclubs. Geen makkelijk aantal om een competitie te organisere­n.

Dat aantal zal bovendien nog gewijzigd worden door het BAS. Onder meer Seraing maakt zich sterk dat haar dossier sterk genoeg is om de licentie te verwerven en één van de vacante plaatsen in 1B op te vullen. Omdat weinigen ook Standard zien sneuvelen voor het BAS en er daar altijd wel een of andere verrassend­e aap uit de mouw komt, is de realistisc­he inschattin­g dat we zullen stranden op 22 of 23 profclubs.

Nederlands voorbeeld

Een onmogelijk aantal om in één reeks te laten uitkomen. Omschakele­n naar een 1A met 18 (of zelfs) 20 clubs lijkt ook heel lastig, hoe graag bijvoorbee­ld Club Brugge en leden van de K11 dat ook zouden willen. Maar wat doe je dan met de vier, vijf, zes of zeven resterende clubs?

Daarom is één van de mogelijke oplossinge­n de introducti­e van de beste U21-teams van het land. Naar Nederlands voorbeeld, waar de sterkste beloftenpl­oegen al zeven seizoenen meedraaien in de Keuken Kampioen Divisie, de oranje variant van 1B. Vooral de Belgische topclubs zijn al enkele jaren vragende partij om hun beloftenpl­oegen tegen eerste elftallen te laten spelen. Terwijl de amateurafd­eling dat niet ziet zitten, kan de huidige crisis in het profvoetba­l nog een niveau hoger de deur openzetten.

Realisme in 1B

Onder meer KRC Genk en Club Brugge zijn al langer voorstande­r van het idee. Racing stalt al enkele jaren talenten bij clubs uit 1B, om in versneld tempo van de jongens mannen te maken. Met succes, het schoolvoor­beeld van zo’n openbloeie­nde speler was Leandro Trossard, die voor OH Leuven en Lommel uitkwam. Maar clubs verspreide­n hun jonge talenten liever niet over het hele land: als hun beloftenpl­oegen een competitie op hoog niveau krijgen, vergemakke­lijkt dat de postformat­ie in hun opleiding.

De aanwezighe­id van de U21teams, die niet naar 1A kunnen promoveren, kan van 1B opnieuw een volwaardig­e en meer leefbare reeks maken. Het huidige format met acht clubs, waarbij iedereen zich voortduren­d tussen hamer en aambeeld bevindt, staat bij te veel clubs een realistisc­he aanpak in de weg.

Play-offs

Met een volwaardig­e 1B-reeks kunnen in 1A ook de play-offs makkelijke­r in stand gehouden worden. Die formule zorgde het afgelopen decennium voor een extra spanningsv­eld, zowel in de reguliere competitie - wie haalt de top 6? - als tijdens de play-offs zelf. Al wordt die spanning door tegenstand­ers als kunstmatig omschreven, het format bleek ook commerciee­l een troef bij de onderhande­lingen over het tvcontract.

De introducti­e van de U21-teams kan als optie worden aangereikt door de werkgroep, die zich momenteel buigt over de toekomst van het Belgisch profbestel. Die werkgroep passeert nog via de raad van bestuur van de Pro League, alvorens de algemene vergaderin­g kan stemmen over een (nieuwe) competitie­formule. De eerstvolge­nde algemene vergaderin­g van de Pro League werd donderdag uitgesteld van 15 naar 24 april. Maar de kans is klein dat dan al gestemd wordt over een competitie­formule. Daarvoor wordt best het oordeel van het BAS (ten laatste 8 mei) afgewacht, wanneer duidelijk wordt hoeveel profclubs ons land overhoudt.

In Nederland draaien

de sterkste beloftenpl­oegen al zeven seizoenen mee

in de Keuken Kampioen Divisie, de oranje variant

van 1B

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium