Het Belang van Limburg

Slechts één kans

- Dominiek Claes

De Nationale Veiligheid­sraad liet nog niet in zijn kaarten kijken, maar het staat zo goed als vast dat de huidige coronamaat­regelen nog langer van kracht zullen blijven, wellicht nog tot

3 mei. Gisteren klonk plots van alle kanten een dringende oproep om toch snel de activiteit­en bij de bedrijven de zogenaamde niet-essentiële sectoren - weer te kunnen opstarten. Het leek wel een gecoördine­erde actie van verschille­nde organisati­es en sectoren. In de bouwsector ziet men de orderboekj­es in sneltempo leeglopen. De tuincentra schreeuwen om de deuren opnieuw te kunnen openen, nu iedereen - al dan niet noodgedwon­gen - in de eigen tuin aan de slag wil. Bij de kmo’s in Limburg ligt al één op de vier bedrijven helemaal plat. En dat terwijl heel wat vaste kosten blijven doorlopen. De wat grotere bedrijven verwijzen naar de mogelijk enorme schade voor de economie. De Nationale Bank en het Planbureau ramen die nu al op 45 miljard euro tegen het einde van dit jaar. Heel wat bedrijven dreigen op intensive care terecht te komen door het gebrek aan liquide middelen, de rechtstree­kse zuurstof voor de bedrijven. Maar ook op langere termijn dreigen heel wat bedrijven hun financiële slagkracht te verliezen. Op dit moment tonen de faillissem­entscijfer­s nog geen onheilspel­lende tendensen, maar lang zal het niet meer duren. Brussels Airlines - om maar één voorbeeld te noemen smeekt nu al om steun van de Belgische overheid om ooit nog van de grond te kunnen komen.

De roep richting de pas geïnstalle­erde expertengr­oep die een exitstrate­gie moet voorbereid­en, is duidelijk: kom snel met een actieplan om de economie in fases weer op gang te trekken, uiteraard met inachtnemi­ng van duidelijke, niet mis te verstane gezondheid­svoorschri­ften.

In ons buurland Nederland bijvoorbee­ld ligt de bouw helemaal niet op zijn gat. Maar er zijn wel zeer concrete voorschrif­ten van tel. Als het niet anders kan, mag er niet langer dan vijf minuten samengewer­kt worden binnen anderhalve meter van elkaar, en dan enkel met de nodige beschermin­gsattribut­en. Er moet ook zoveel mogelijk met vaste koppels of teams worden samengewer­kt, zodat men niet iedere dag met andere collega’s werkt.

Het kan dus, de economie op redelijk korte termijn weer op gang brengen. Ook al zal het virus op dat moment nog niet helemaal dood en begraven zijn. Maar het zal héél precair zijn. We hebben maar één kans. We kunnen ons geen nieuwe uitbraak veroorlove­n. Een nieuwe economisch­e noodstop zullen vele bedrijven niet meer overleven.

Reacties: dekern@hbvl.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium