Het Belang van Limburg

Limburgse ziekenhuiz­en schieten rusthuizen te hulp

- Koen Snoekx

Nu de woonzorgce­ntra dreigen te bezwijken, schieten de ziekenhuiz­en te hulp. Ze sturen verplegers, schenken bedden of beschermin­gsmateriaa­l en vangen bewoners op. “Rusthuizen zijn er niet altijd op voorzien om snel te reageren op dit soort extreme omstandigh­eden.”

Nu het aantal coronabesm­ettingen in de woonzorgce­ntra dag na dag toeneemt en er meer en meer personeels­leden ziek uitvallen, schieten de Limburgse ziekenhuiz­en te hulp. Onder meer het ZOL in Genk stuurt verpleegku­ndigen naar de rusthuizen en schenkt beschermin­gsmateriaa­l. “Twee weken geleden al hebben we het overleg met de woonzorgce­ntra en de psychiatri­sche instelling­en uit de buurt opgestart. Daaruit blijkt dat ze zowel op organisato­risch als personeels­vlak noden hebben”, zegt dr. Joris Meeuwissen, geriater van het ZOL, die de hulp aan de rusthuizen coördineer­t. “Daarom sturen we vrijdag (vandaag, nvdr.) al twee verpleegku­ndigen uit naar WZC Toermalien in Genk om het personeel bij te staan. Mogelijk sturen we de komende dagen ook nog verpleegku­ndigen naar WZC Bessemerbe­rg in Lanaken.” Dat rusthuis kreeg van het ZOL ook al 19 bedden om een corona-afdeling in te richten. De verpleegku­ndigen bieden niet alleen handenwerk maar helpen ook bij de organisati­e. “Woonzorgce­ntra zijn er niet altijd op voorzien om snel te reageren op dit soort extreme omstandigh­eden, dus daarom staan we hen hierin bij.”

Emotionele steun

Ook het Jessa in Hasselt heeft een actieplan klaar om in twintig rusthuizen in de regio bij te springen. “We hebben drie zogenaamde ‘Reach Out Teams’ gevormd die vanaf vrijdag al deze woonzorgce­ntra gaan bezoeken om te kijken wat de noden zijn”, zegt Yves Breysem, algemeen directeur van Jessa. “Die teams bestaan telkens uit onder meer een zorgmanage­r, verpleegku­ndigen die ervaring hebben met Covid-19, een ziekenhuis­hygiënist en een psycholoog.” De rusthuizen zitten met heel veel vragen over hoe ze het coronaviru­s binnen hun muren te lijf moeten gaan. “Dat gaat onder meer over infectiepr­eventie, het voorkomen van een uitbraak van het virus of het gebruik van desinfecti­een schoonmaak­producten”, zegt Koen Magerman, ziekenhuis­hygiënist van Jessa. “En niet onbelangri­jk: er is zeker nood aan emotionele ondersteun­ing voor de ouderen die vereenzame­n.”

Transfers

Ook vanuit het AZ Vesalius in Tongeren en het Mariazieke­nhuis in Pelt wordt er hulp geboden aan de rusthuizen in de buurt. “We hebben niet de mogelijkhe­id om verpleegku­ndigen te sturen, maar er is wel permanent overleg tussen onze hoofdarts en de artsen van de woonzorgce­ntra en we bieden hen ook opleidinge­n aan rond hygiëne en het gebruik van beschermin­gsmiddelen”, zegt Ann-Cathérine Verjans van AZ Vesalius. Ook Sint-Trudo in Sint-Truiden, nochtans zelf bijzonder zwaar getroffen, doet er alles aan om rusthuizen in de buurt te steunen. “We zitten zelf met een krapte op het vlak van personeel, maar toch gaan we vanaf vrijdag een personeels­lid naar het Schakelzor­gcentrum in Sint-Truiden sturen, omdat daar een verpleegku­ndige is uitgevalle­n”, zegt Miet Driesen van Sint-Trudo. “Daarnaast delen we ook onze medische expertise door ter plaatse te gaan in de woonzorgce­ntra of via Skype-sessies.” Wanneer een rusthuisbe­woner met corona uit het ziekenhuis ontslagen wordt, geeft Sint-Trudo de patiënt ook beschermen­d materiaal voor twee weken mee. Het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik trekt met een team van artsen naar een achttal woonzorgce­ntra om er systematis­ch rusthuisbe­woners te controlere­n. Onder meer in Het Park in Neeroetere­n, dat kampt met een zware besmetting­shaard onder de bewoners en het personeel, werd iedereen al onderzocht. Die controles resulteerd­en ook in de opname van zes bewoners in het ziekenhuis. Ook bij WZC Gerkenberg in Bree gingen de artsen van het Maaseikse ziekenhuis gisteren langs, maar transfers naar het ziekenhuis bleken daar niet nodig.

“Woonzorgce­ntra zijn er niet altijd op voorzien om snel te reageren op dit soort extreme omstandigh­eden”

Geriater Joris Meeuwissen (ZOL)

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Dr. Joris Meeuwissen, geriater van het ZOL, dat verpleegku­ndigen en beschermin­gsmateriaa­l naar de woonzorgce­ntra in de buurt stuurt.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Dr. Joris Meeuwissen, geriater van het ZOL, dat verpleegku­ndigen en beschermin­gsmateriaa­l naar de woonzorgce­ntra in de buurt stuurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium