Het Belang van Limburg

WOONZORGCE­NTRUM KATHARINAD­AL

- Mark van Luyk

HASSELT

Van de 81 bewoners in het woonzorgce­ntrum aan de Hasseltse Groene Boulevard, stierven er tien aan de gevolgen van corona. Twee mensen zijn in kritieke toestand. Daarnaast waren er nog vier andere sterfgeval­len. Ook twaalf personeels­leden raakten besmet. Vijf van hen zijn al terug aan het werk. “Gelukkig hebben we een beroep kunnen doen op interimmer­s en zelfs een aantal oud-werknemers die zich spontaan kwamen aanbieden”, zegt directeur Kristof Vervloesem. Vijfenveer­tig rusthuizen ontvingen inmiddels testkits van de Vlaamse overheid, waaronder Katharinad­al. “Alle bewoners zitten nu in afzonderin­g op hun kamer tot ze zijn getest. Het personeel wordt ook getest. Daarna kunnen we de bewoners verhuizen. De besmette personen gaan samen naar één vleugel, de nietbesmet­te naar een andere. Er is al een aantal bewoners getest en die bleken positief hoewel ze helemaal geen symptomen hadden. Het zal dus een geruststel­ling zijn als we definitief weten wie besmet is en wie niet.”

De directeur zegt het voorzichti­g, maar wel duidelijk. “De overheid had eerder moeten inzetten op testen in woonzorgce­ntra. We wisten van Spanje en Italië dat ouderenzor­g de meest kwetsbare doelgroep was. Nochtans stonden de woonzorgce­ntra niet op de eerste rij voor beschermin­gsmiddelen. Omdat wij een grote commerciël­e groep zijn, hebben we die zelf kunnen aanschaffe­n, maar het gevoel dat ze door de overheid vergeten zijn, weegt bij het personeel. Er komen trouwens nieuwe problemen aan, zoals een tekort aan zuurstof.”

In ons hart

Yasmine Fabry (24) is logopedist­e, maar sinds de isolatie van de bewoners op hun kamer is ze fulltime bezig met hun communicat­ie met de buitenwere­ld. “We brengen de bewoners via videocalls in contact met familieled­en. Dat is niet eenvoudig want sommigen horen niet meer zo goed. Maar het lukt stilaan wel”, zegt Yasmine. “Het is niet simpel om in coronatijd­en te communicer­en met de bewoners”, zegt zorgkundig­e Gert

Vanspauwen (41). “Je loopt de hele dag met een masker rond en dat geeft een onpersoonl­ijk gevoel. Voor dementeren­de bejaarden zijn mensen met een masker boeven. Ze zijn er bang van. En natuurlijk moeten ze afstand bewaren, maar dat is moeilijk. Het zijn mensen hè.”

Angst onder het personeel is er ook. Niet zozeer voor hun eigen gezondheid, wel dat ze het coronaviru­s het woonzorgce­ntrum binnenbren­gen. “Heb ik het virus zonder het te beseffen? Je zit in het ongewisse”, beschrijft Gert. “Er zijn hier op korte tijd zoveel mensen gestorven. Dat zijn mensen met wie je een band had en die in je hart zaten. Je wil er niet aan denken dat ze sterven door jou.” Elke morgen en avond wordt de temperatuu­r van de personeels­leden gemeten, als ze binnenkome­n en weer vertrekken. “Als je koorts hebt, moet je natuurlijk thuisblijv­en, maar we komen liever werken om voor de mensen te zorgen”, zegt Yasmine.

Ze zijn beiden blij dat ze aan de slag kunnen blijven. “Nu werkloos thuiszitte­n zou ik maar niks vinden”, zegt Yasmine. “Ik zou het gevoel hebben dat ik de bewoners in de steek liet. Iedere keer als hier iemand sterft door corona, raakt ons dat ook heel fel. Je neemt dat mee naar huis.”

Eeuweling

“We hadden hier een bewoner van 99 jaar”, vult Gert aan. “We waren al zo lang plannen met hem aan het maken om een groot feest te organisere­n voor zijn honderdste verjaardag. Maar hij heeft het niet gehaald door corona. Dat doet pijn. Ook de bewoners zijn er voortduren­d mee bezig. Ze missen geen enkele nieuwsuitz­ending. Ze liggen er letterlijk wakker van. Er zijn hier mensen gestorven die geen corona hadden. Gestorven door piekeren en eenzaamhei­d. Dat is hartversch­eurend.” Gert en Yasmine kijken er heel hard naar uit dat straks alle tests achter de rug zijn. “Het zal voor ons een opluchting zijn om te weten of we het virus dragen. Maar het zal vooral heel fijn zijn dat de mensen straks weer bij elkaar kunnen zitten om samen een kopje koffie te drinken.”

Vergeten door de overheid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium