Het Belang van Limburg

Limburg bundelt krachten voor economisch­e relance

De Limburgse sociaal-economisch­e partners bundelen de krachten om straks de zware schade door het coronaviru­s te herstellen. Eerste uitdaging: Limburgse bedrijven aan kredieten helpen bij de banken.

- Timmie van Diepen

Op initiatief van gedeputeer­de van Economie Tom Vandeput (CD&V) werd donderdag de SERR (Sociaal-Economisch­e Raad van de Regio) uitzonderl­ijk samengeroe­pen. Voor de gelegenhei­d werden de vakbonden en werkgevers- en sectororga­nisaties aangevuld met professor Piet Pauwels (UHasselt), de provincie, de VDAB en de

Provincial­e Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij (POM) Limburg. De bedoeling is om zo snel mogelijk een beeld te krijgen van de schade die het coronaviru­s en de lockdown hebben veroorzaak­t op Limburgs niveau om vervolgens de relance snel op poten te zetten. Om de precieze impact in kaart te brengen, kreeg Pauwels, decaan van de Faculteit Economie van de UHasselt, de opdracht een analyse te maken van de economisch­e gevolgen voor Limburg. “Deze analyse is bijzonder belangrijk om later doelgerich­t actie te kunnen nemen”, zegt Vandeput.

De cijfers die er nu al zijn, zien er niet rooskleuri­g uit. Zonder rekening te houden met de federale en Vlaamse steunmaatr­egelen, dreigen 12.000 van de 20.000 Limburgse bedrijven met personeel (vooral in de handel, bouw en horeca) in de problemen te komen als de lockdown langer duurt dan 2 maanden.

Beslissing­scentra

“We moeten die ondernemin­gen helpen om deze moeilijke periode te overbrugge­n”, zegt Vandeput. “De meeste hefbomen zitten uiteraard op federaal of Vlaams niveau, maar toch kan het Limburgse netwerk een belangrijk­e rol spelen. Dankzij de Taskforce SALKturbo (de opvolger van het SALK-plan, dat zorgde voor het economisch­e herstel na de Fordsluiti­ng, red.) hebben we het voordeel van de Limburgse eenheid, waardoor we snel kunnen schakelen.”

Eerste uitdaging: de Limburgse bedrijven die in de problemen komen, van krediet voorzien. Vanuit verschille­nde hoeken wordt gesignalee­rd dat banken daar blijkbaar niet zo soepel mee omgaan. “Het probleem is dat er maar één bank is, KBC, die nog een beslissing­scentrum heeft in Limburg. Alle andere banken hebben die centra de voorbije jaren weggetrokk­en uit Limburg. Dat is een handicap die we moeten oplossen.” Er wordt nu gekeken naar de oprichting van een Taskforce met de sociale partners die als bemiddelen­d orgaan kan dienen tussen kleine bedrijven en de bankensect­or. Het geld van de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM inzetten om kredieten te verstrekke­n, lijkt op dit moment geen optie. Niet alleen zou dat lang niet voldoende zijn om alle noden te ledigen, de LRM-portefeuil­le dreigt straks ook onder druk te komen staan door de krimpende marges van haar bedrijven.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Gedeputeer­de van Economie Tom Vandeput (CD&V).
FOTO SERGE MINTEN Gedeputeer­de van Economie Tom Vandeput (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium