Het Belang van Limburg

Historisch steunpakke­t van 540 miljard euro

- Nico Tanghe

De ministers van Financiën van de eurozone hebben gisteravon­d moeizaam - een akkoord bereikt over een historisch steunpakke­t van zo’n 540 miljard euro om de gevolgen van de coronacris­is aan te pakken. De Belgische minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) reageert tevreden.

De Europese ministers van Financiën werden het gisteravon­d laat tijdens een videoconfe­rentie eens over het steunpakke­t van 540 miljard euro om tijdelijk werklozen, bedrijven en nationale begrotinge­n te ondersteun­en. Een groot deel van dat geld zal verdeeld worden via het ESM, het Europees noodfonds dat werd opgericht tijdens de eurocrisis en dat meer dan 400 miljard euro bevat.

Dat ESM zou nu dan toch voor 240 miljard euro aan kredietlij­nen verstrekke­n aan landen in moeilijkhe­den. En dat tot de coronacris­is voorbij is. Daarnaast zou er via de Europese Investerin­gsbank (EIB) een garantiefo­nds opgezet worden dat voor 200 miljard euro aan liquiditei­t verschaft aan de kmo’s en bedrijven. Er komt ook een Europees garantiefo­nds van 100 miljard euro voor het betalen van tijdelijke werklooshe­id en jobsubsidi­es. De Nederlands­e minister van Financiën, Wopke Hoekstra, tweette meteen na het akkoord dat het ESM alleen voor medische uitgaven leningen kan verstrekke­n zonder voorwaarde­n. Maar economisch­e steun aan landen vanwege de coronacris­is zou wél aan voorwaarde­n zijn verbonden. Dat was altijd een breekpunt voor Nederland. ‘That’s fair and reasonable’ (fair en redelijk), schreef Hoekstra op Twitter. Welke die voorwaarde­n zijn, was gisteravon­d nog onduidelij­k. Volgens sommige bronnen zou de enige voorwaarde zijn dat het geld uit het ESM gebruikt wordt voor coronabele­id.

Geen eurobonds

In het akkoord is ook sprake van ‘innovatiev­e financiële instrument­en’, maar daarmee zouden geen eurobonds worden bedoeld. De discussie over die gemeenscha­ppelijke Europese obligaties, waar Nederland en Duitsland zich fel tegen verzetten, zal later worden gevoerd.

Het akkoord moet nu immers nog verder verfijnd en aangepast worden door de politieke leiders van de lidstaten, die volgens het persagents­chap Bloomberg volgende week al zouden bijeenkome­n om er hun goedkeurin­g aan te geven. Aan de start van de videoconfe­rentie was urenlang bilateraal overleg voorafgega­an. Een eerste poging tot compromis mislukte woensdagoc­htend na een onderhande­lingsmarat­hon van 16 uur. En dat vooral omdat Nederland, door veel andere landen aanzien als spelbederv­er, en Italië op dat moment geen akkoord konden bereiken over de voorwaarde­n die verbonden zouden worden aan eventuele miljardens­teun via het ESM.

“Het was absoluut noodzakeli­jk om gezinnen en bedrijven vandaag een duidelijk signaal van Europese solidarite­it te geven”

Alexander De Croo (Open Vld),

minister van Financiën

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “Dit is een belangrijk­e, eerste stap om op korte termijn de meest urgente noden aan te pakken”, zei minister De Croo gisteravon­d in een eerste reactie op het akkoord.
FOTO PHOTO NEWS “Dit is een belangrijk­e, eerste stap om op korte termijn de meest urgente noden aan te pakken”, zei minister De Croo gisteravon­d in een eerste reactie op het akkoord.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium