Het Belang van Limburg

Orderboekj­es van bouwbedrij­ven lopen in sneltempo leeg

- Dominiek Claes

BOUWSECTOR HASSELT Een paar weken geleden waren de orderboekj­es van bouwbedrij­ven voor nog meer dan zes maanden gevuld. Maar die lopen nu in de hele sector in sneltempo leeg. “De bouwsector ondergaat een kaalslag.”

Dat blijkt uit een bevraging van de Confederat­ie van de Bouw bij 346 bouwbedrij­ven in Vlaanderen. Vier van de tien aannemers (39 procent) zagen het aantal opdrachten zeer sterk teruglopen, nog eens drie van de tien (33 procent) spreken van een zware terugval. Slechts bij één op vier (23 procent) is het orderboekj­e nog in dezelfde mate gevuld. Twee op de drie bouwbedrij­ven (66 procent) is momenteel niet of slechts voor een deel aan de slag. Amper een paar weken geleden, bij het begin van de coronacris­is, zag het er voor de bouwbedrij­ven nochtans erg rooskleuri­g uit. Toen puilden de orderboekj­es nog uit. Met groeiprogn­oses van twee tot drie procent deed de bouw het beter dan alle andere sectoren. Enkel een gebrek aan gekwalific­eerd personeel leek toen een nog hoger groeiritme in de weg te staan.

“De bouwsector heeft in korte tijd een ware kaalslag ondergaan”, bevestigt gedelegeer­d bestuurder Chris Slaets van de Limburgse Confederat­ie Bouw, die een paar dagen geleden nog ijverde om waar mogelijk en nodig, en in overleg met de bonden - door te kunnen werken in het bouwverlof. “Een nieuwe bedrijfsst­op zal voor een aantal aannemers immers dodelijk zijn”, aldus Slaets.

Duidelijkh­eid

De bouw is een niet-essentiële sector. Dat betekent dat de bedrijven zelf mogen beslissen of ze helemaal of gedeelteli­jk aan de slag blijven dan wel de deuren te sluiten. “De problemen worden enkel maar groter, ook voor de bouwbedrij­ven”, zegt Chris Slaets. “We hebben er daarom alle baat bij om zo snel mogelijk volledig te kunnen opstarten. Uiteraard met respect voor de regels van sociale afstand en andere gezondheid­sbepalinge­n.” De bouwsector vraagt daarom om een duidelijk plan van aanpak voor een heropstart. Eenzelfde oproep komt er vanuit de werkgevers­organisati­e Voka. “We moeten nu snel werk maken van een slimme opstart van de economie”, knikt CEO Johann Leten van Voka Limburg. “Iedere week dat het verder moet zoals vandaag, lijden we miljarden euro’s schade. Andere landen zijn al bezig met het geleidelij­k opstarten van hun economie. Als exportland kunnen we niet achterblij­ven.”

Eén kans

Unizo Limburg meldt op zijn beurt dat op dit ogenblik slechts één op de vier Limburgse kmo’s nog volledig actief is. Dat is minder dan in de rest van Vlaanderen. Van de andere kant rekenen zes op de tien kmo’s er op dat ze deze maand, of ten laatste volgende maand, de activiteit­en kunnen hervatten. “Ook de kmo’s rekenen op een duidelijke, stapsgewij­ze strategie om een heropstart zo ordentelij­k en veilig mogelijk te laten verlopen”, benadrukt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Dat moet goed overdacht gebeuren: we hebben maar één kans om dat goed te doen”, zo waarschuwt hij nog.

“De bouwsector heeft in korte tijd een ware kaalslag ondergaan”

Chris Slaets Limburgse Confederat­ie Bouw

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De bouw lijdt fors onder het coronaviru­s. De Limburgse Confederat­ie Bouw ijverde al om door te kunnen werken in het bouwverlof. “Een nieuwe bedrijfsst­op zal voor een aantal aannemers dodelijk zijn.
FOTO PHOTO NEWS De bouw lijdt fors onder het coronaviru­s. De Limburgse Confederat­ie Bouw ijverde al om door te kunnen werken in het bouwverlof. “Een nieuwe bedrijfsst­op zal voor een aantal aannemers dodelijk zijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium