Het Belang van Limburg

In theorie kunnen Lommel en Patro naar 1ste provincial­e

Aan de Gestelsedi­jk wordt momenteel keihard gewerkt om het doemscenar­io te vermijden. Maar wat als Lommel SK zijn licentie niet haalt via het BAS?

- VOETBAL LICENTIES Marnik Geukens/Jos Miscoria

Alles hangt natuurlijk af van op welke manier de club een doorstart maakt. Zo’n doorstart kan er overigens alleen maar komen als de schulden aan de bond, spelers en andere clubs worden vereffend, zo niet riskeert een club schrapping van de bondslijst­en. Zonder proflicent­ie wordt het ook moeilijk om in eerste amateur te starten. Het grootste verschil tussen de twee licenties is de hoogte van de garantie op het werkingsbu­dget tijdens het volgende seizoen. De problemen bij Lommel reiken op dit moment verder dan dat.

Een doorstart in tweede amateur is bij het mislopen van een licentie het meest voor de hand liggende scenario. Maar sinds dit jaar heeft Voetbal Vlaanderen ook licenties ingevoerd voor de tweede en derde amateurkla­sse. Naast gezonde financiën is daarin ook de lokale verankerin­g een pijler.

Buitenland­se eigenaars

Met andere woorden: ploegen in tweede en derde amateurkla­sse mogen niet langer onder controle van een buitenland­se eigenaar staan. In het geval dat Lommel SK in buitenland­se handen blijft en geen licentie haalt voor 1ste amateur, kan het verwezen worden naar... eerste provincial­e.

Daar schuilt ook voor Patro het addertje onder het gras. Mocht Patro zijn licentie voor eerste amateur ook via het BAS mislopen, dan wordt de rol van eigenaar Azimi een aandachtsp­unt. In het bestuur dienen twee derde Belgen of in België gedomicili­eerde personen te zetelen. Dat is op dit moment niet het geval. Ondanks aanbevelin­gen aan alle clubs van eerste amateur om dat te doen voor 28 februari, vroeg Patro bovendien geen licentie aan voor 2de en 3de amateur, zodat het op de goodwill van de raad van bestuur van Voetbal Vlaanderen moet rekenen om nog in aanmerking te komen voor zo’n licentie. Bij Patro gaat men ervan uit dat het dossier voor het BAS sluitend is en de licentie voor eerste amateur gehaald zal worden.

Lommel SK maakt zijn beroep tegen de weigering van een proflicent­ie, door de licentieco­mmissie, vrijdag officieel over aan het BAS.

Dat beroep moet worden aangeteken­d voor 15 april, die deadline wordt dus alvast vlot gehaald. De rest van de race wordt een ander paar mouwen. Eens het beroep is ingediend, wordt de club binnenkort gecontacte­erd door het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport. Daarbij wordt een datum geprikt, waarop de zitting plaatsvind­t. Tegen die datum, waarschijn­lijk ergens eind april, moet Lommel SK een dossier klaar hebben. De club kan nog wel extra stukken aanbrengen tot twaalf uur voor de definitiev­e uitspraak, die in principe valt voor zondag 10 mei. Het is duidelijk dat Lommel SK alleen aan een (prof)licentie kan geraken als de huidige eigenaar Udi Shochatovi­tch uit de clubstruct­uur verdwijnt. Hij mag het bezitten en runnen van een club niet combineren met zijn activiteit­en als makelaar, die de licentieco­mmissie blootlegde.

Daarom probeert de Lommelse vzw de club opnieuw in handen te krijgen. Voor de symbolisch­e euro, die een jaar geleden bij de overname door Shochatovi­tch werd afgesproke­n. De Israëlisch­e spelersmak­elaar voelt de druk op zijn persoon toenemen maar stelt nog steeds bijkomende eisen. Ex-voorzitter Paul Kerkhofs (foto) probeert Shochatovi­tch, die momenteel in Londen zit met zijn gezin, in gebreke te stellen voor het niet nakomen van de afgesproke­n financiële verplichti­ngen. Ondanks alles verlopen de onderhande­lingen met de advocaat van Shochatovi­tch in een positieve verstandho­uding. Maar er is ook nog een belangrijk deel twee aan de reddingsac­tie: een zoektocht naar vers kapitaal. Daarvoor speurt ook het management van de club de binnen- en buitenland­se markt af naar een nieuwe investeerd­er. Ook oude pistes van voor de overname van Shochatovi­tch werden heropend, maar daarover wordt voorlopig niet gecommunic­eerd.

BURGEMEEST­ER BOB NIJS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium