Het Belang van Limburg

Standard, het Sunderland aan de Maas

- Bob Faesen

LICENTIECO­MMISSIE STANDARD LUIK

Om emotionele clubleider­s te snappen, kijkt u misschien het best naar de documentai­re Sunderland ‘Til I Die op Netflix. Seizoen twee valt nu te bekijken. De Engelse ex-club van Simon Mignolet is verder in verval en wil zich op de slotdag van de wintermerc­ato met een spits versterken. Voorzitter Stewart Donald heeft zijn zinnen gezet op Will Grigg – u weet wel, van dat liedje. Een alternatie­f is er niet.

De onderhande­lingen verlopen moeizaam. Donald wordt door iedereen aangemaand om niet te veel geld te bieden, maar slaat dat advies in de wind. De emotie regeerde. Zijn zesde bod wordt geacceptee­rd. Sunderland betaalt meer dan het dubbele dan het van plan was, meer dan het zich eigenlijk kon veroorlove­n. Grigg moest maar eens een hit worden, maar hij faalt.

Emotioneel betrokken

Bruno Venanzi is ook een emotioneel betrokken bestuurder. Een selfmade miljonair die van kindsbeen af supporter is van Standard en met de beste bedoelinge­n de club in 2015 overnam. Daarvoor moest verkoper Roland Duchâtelet wel tien miljoen euro uit de club halen, want Venanzi was niet kapitaalkr­achtig genoeg. Het doel van de rasechte Luikenaar? Elke twee jaar een prijs en meer transparan­tie, maar sindsdien heeft hij zich vaker dan hij had gewild vergaloppe­erd. Niet verlegen om een stunt zorgde hij voor dure miscasts als Daniel Van Buyten (adviseur) en Victor Valdes (ex-succeskeep­er van FC Barcelona). Er kwam een kapitaalin­jectie van tien miljoen euro aan te pas. Herinner u verder de ongelukkig­e uitspraken over een niet nader genoemde speler die een niet nader genoemde trainer had omgekocht voor een basisplaat­s. Het komen en gaan van spelers, trainers en bestuurder­s. “Ik ben naïef geweest”, gaf hij toe in deze krant. Maar daartegeno­ver stonden twee eindzeges in de Croky Cup. Met Michel Preud’homme in de cockpit zouden de Rouches Club Brugge achternaga­an, maar Standard kon nog niet om de prijzen meedoen.

Transferbe­leid

Net toen Standard vorige zomer uitstekend begon te verkopen op de transferma­rkt en reserve opbouwde, investeerd­e het fors. 30 miljoen, met als grootste hap de constructi­e met Inter Milaan voor Zinho Vanheusden. De Hasselaar kwam voor 12,6 miljoen euro over vanuit Italië, maar onofficiee­l ligt al vast dat hij een paar jaar later voor 18 miljoen de omgekeerde weg maakt. Aanwinsten als Felipe Avenatti krijgen dure contracten, maar kunnen voorlopig niet overtuigen. Obbi Oulare werd gekocht van Watford, maar bleek nadien gehuurd en ondertusse­n toch alweer gekocht. Peperdure spelers als Luis Pedro Cavanda en Orlando Sa verkommere­n al maanden in een C-kern.

Standard leefde boven zijn stand. In december ontdekte de licentieco­mmissie een negatief nettoresul­taat van veertien miljoen euro. Om geld te genereren zette het een constructi­e op om zijn stadion te verkopen en opnieuw te huren, met Axel Witsel als investeerd­er. Het was ook omstreeks die periode dat er geruchten circuleerd­en over dat Venanzi de club wilde verkopen, of op zijn minst investeerd­ers zocht, maar deze werden altijd stellig ontkend.

Edmilson

In januari gingen huiszoekin­gen in de zaak-Henrotay daaraan vooraf, terwijl in diezelfde periode ook uitlekte dat het STVV bedotte in de transfer van Junior Edmilson naar Al-Duhail. Tegelijker­tijd probeerde het de Belgische Braziliaan terug naar Luik te halen. Qua timing kon dat tellen. Het leverde kritiek op, net zoals de maatregel om spelers zonder overleg op technische werklooshe­id te zetten. De betreffend­e voetballer­s zijn ontevreden en trekken hun toekomst bij de club in twijfel. Het is de verwachtin­g dat het Belgisch Arbitrageh­of van de Sport het verdict van de licentieco­mmissie niet zal volgen en de club dus niet naar tweede amateur moet afzakken, maar ondertusse­n is er serieuze imagoschad­e opgelopen. Daarnaast is de kans groot dat Standard financieel een pas op de plaats moet maken en spelers dient te verkopen. Het einddoel: minder Sunderland, meer gestage groei. Maar dat duurt nu eenmaal langer en dat zullen de supporters moeten aanvaarden.

BILJART

Beslissing stopzettin­g competitie op 3 mei -

De Belgische biljartwer­eld beslist of de competitie­s in het driebanden voor teams worden stopgezet op 3 mei.

FC LIMBURG PATRO:

Mehdi Bounou (22) komt over van Sporting Hasselt. Yassin Gueroui (30) keert terug. Daarmee start de middenveld­er aan zijn derde doortocht bij Patro.

Wouter Scheelen heeft zijn overeenkom­st met Bocholt verlengd.

BOCHOLT:

BOORSEM/BREGEL:

Linksback Ingmar Cosemans (ex-Bregel, -Bilzen-Waltwilder) versterkt kampioen Boorsem.

Mounir en Mounaim Mrissani (ex-Patro) en Melvin Dirkx (Lanklaar) spelen volgend seizoen voor Grimbie 69.

GRIMBIE 69:

BOXBERG:

Boxberg (3A) heeft zich versterkt met Daniele Caltabello­tta van Dilsen-Stokkem.

KFC EKSEL A:

Arno Aengeveld, vorig jaar overgekome­n van Lommel SK, zal volgend seizoen speelgerec­htigd zijn voor KFC Eksel A (2A).

KFC EKSEL B:

KFC Eksel B, dat volgend seizoen in vierde provincial­e start, heeft met Bart Ooms een trainer aangesteld.

Jo Vanvincken­roye wordt de nieuwe T1 van JB Eigenbilze­n (4A). Hij is een ervaren jeugdtrain­er onder meer actief bij de provincial­e jeugd van Spouwen-Mopertinge­n. Hij was voorheen T2 bij Kortessem, ’s-Herenelder­en en Wellen. Zelf voetbalde hij bij Kortessem en KSV Hoeselt.

EIGENBILZE­N: FUTSAL AUTO 5 GENK:

De club treedt ook volgend seizoen in tweede nationale aan. United Tongeren staat vierde in die lijst en heeft nog geen duidelijkh­eid.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bruno Venanzi, een selfmade miljonair die van kindsbeen af supporter is van Standard en met de beste bedoelinge­n de club in 2015 overnam.
FOTO PHOTO NEWS Bruno Venanzi, een selfmade miljonair die van kindsbeen af supporter is van Standard en met de beste bedoelinge­n de club in 2015 overnam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium