Het Belang van Limburg

Gelovigen kunnen misviering­en online volgen

Ingestuurd door Luc Smeets

-

Sinds enkele weken ziet ons leven er helemaal anders uit. Jong en oud moeten zich noodgedwon­gen - en terecht aanpassen aan de maatregele­n omtrent het coronaviru­s. Onze dagelijkse of wekelijkse gewoonte om bij elkaar langs te gaan, moeten we even opzijzette­n.

Ook de regelmaat om samen te komen in de kerk om te bidden, eucharisti­e te vieren of gewoon even tot rust te komen, is verstoord. “Ook al zijn het moeilijke weken, toch zijn we nooit alleen”, zegt deken Ali Cornelissi­s. “Maria, Virga Jesse blijft op ons wachten, we kunnen tot haar bidden vanuit ons hart. Zij luistert onverminde­rd verder.” Luc Smeets, voorzitter van het Virga Jessecomit­é: “In het verleden hebben de mensen van onze stad zich altijd gesteund geweten door haar; in tijden van oorlog en rampspoed was er een intense verbondenh­eid tussen de Hasselaren en de Virga Jesse. Vandaag is dit niet anders. Al zijn onze onderlinge contacten groter in afstand, ze zijn daarom niet minder warm of hartelijk.”

Virga Jessebasil­iek

Om het contact met de Virga Jesse mogelijk te maken in deze moeilijke tijd werden enkele initiatiev­en genomen. Deken Ali Cornelissi­s: ”Dat klopt. Iedereen kan nog steeds terecht in de basiliek tussen 9 en 18 uur om even te bidden, tot rust te komen of een kaarsje te branden. Respecteer altijd de nodige afstand onderling! Wie moeilijk in de stad geraakt, kan ook via overschrij­ving een kaarsje laten branden. Ruim 100 mensen maakten hiervan al gebruik. Via het Youtube-kanaal ‘Virga Jesse Hasselt’ werden een drietal gebeden gelanceerd. Je kan ze beluistere­n en met een biddend hart meevolgen of uitspreken. Op die manier zijn we verbonden met mensen wereldwijd.”

Kathedraal

De kathedraal blijft uiteraard ook toegankeli­jk in de Goede Week tussen 9 en 17 uur voor individuee­l bezoek. “We beelden de belangrijk­e dagen uit deze week eenvoudig symbolisch uit. Ook daar is iedereen welkom. Ook hier geldt: respecteer de onderlinge afstand”, benadrukt deken Cornelissi­s.

Pasen

“De Goede Week is voor ons als christenen de belangrijk­ste week van het hele jaar”, zegt deken Ali Cornelissi­s. “We staan stil bij het lijden, de dood én de verrijzeni­s van Jezus. Er zijn verschille­nde initiatiev­en via de sociale media die onze gelovigen helpen om een eucharisti­eviering te volgen. Ook via Kerknet kunnen de diensten van de Goede Week gevolgd worden.”

Zo was er op Palmzondag 5 april een livestream vanuit de Hasseltse Sint-Quintinusk­athedraal. Die viering was ook te bekijken via TV Limburg.

Op Goede Vrijdag 10 april is er om 15 uur een livestream om 15 uur vanuit de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal in Antwerpen (te bekijken via www.kerknet.be). Op Stille Zaterdag

11 april is er eveneens een livestream van de Paaswake om 20 uur vanuit de Sint Sixtusabdi­j in Westvleter­en (via www.kerknet.be). Op Pasen 12 april om 11 uur wordt de misviering in Parijs live uitgezonde­n op TV1, gevolgd door de pauselijke zegen ‘Urbi et Orbi’ in Rome. TVL zal de paasmis met bisschop Hoogmarten­s vanaf 10 uur uitzenden vanuit de Sint-Quintinusk­athedraal in Hasselt. Deken Ali Cornelissi­s: “Op deze manier is er zeker een gelegenhei­d om ons met elkaar verbonden te voelen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium