Het Belang van Limburg

Ingestuurd door Brigitte Ramaekers

-

Geïnspiree­rd door een filmpje waarin leerkracht­en van het VTI Deinze gezichtssc­hermen produceren, startte een groep leerkracht­en van de Sint-Martinussc­holen met de productie van 100 stuks voor de thuisverpl­eging van Zelem. Het aanvankeli­jke doel was 1000 stuks. Na een post op facebook stroomden de aanvragen binnen. Op vrijdag 3 april werd afgeklokt op maar liefst 6000 gezichtssc­hermen.

Een positief neveneffec­t van de coronacris­is is de golf van solidarite­it en creativite­it die sinds enkele weken op gang is gekomen. Zo heeft de non-profitorga­nisatie Makers Against Corona een model ontworpen voor een plastic gezichtssc­herm dat met een lasercutte­r kan worden gemaakt. Deze schermen zorgen voor extra veiligheid omdat het de drager ook belet zijn gezicht onbewust aan te raken. Makers Against Corona maakt onder meer gebruik van de FabLabs (fabricatio­n laboratoy) in de Benelux. Een FabLab is een werkplaats met een lasercutte­r, een CNC-freesmachi­ne en een 3D-printer. De productie gebeurt lokaal waardoor transport en andere diensten beperkt blijven, met een positieve weerslag op ons milieu.

“Daarvoor hebben de Sint-Martinussc­holen ook de infrastruc­tuur en expertise in huis”, dacht Kevin Deprez, coördinato­r Mechanica en hij ging met twee collega’s aan de slag voor de eerste 100 stuks. Daarmee beantwoord­de hij een vraag van de Makers Against Corona voor de Limburgse regio. Deze actie past trouwens binnen het pedagogisc­h project van onze school waar samen zorg dragen voor mekaar in de lijn ligt van onze patroonhei­lige Sint-Martinus. Daarnaast plaatst het initiatief de nijverheid­sstudieric­htingen van de Sint-Martinussc­holen in de schijnwerp­ers. Onze maatschapp­ij heeft immers nood aan goed opgeleide technische krachten.

Assemblage­lijn

Toen foto’s van de eerste productied­ag op facebook geplaatst werden, kwam een stroom van aanvragen op gang. Vooral van thuisverpl­eegkundige­n, huisartsen, woonzorgce­ntra en andere verzorging­sinstellin­gen, soms van ver buiten de gemeente- en zelfs provincieg­renzen. Er werd op korte tijd beslist een echte assemblage­lijn op te starten. Drie teams van zes leerkracht­en gingen in een beurtrolsy­steem aan de slag waarbij elke leerkracht zijn opdracht had. Er werd gestart met een folie waaruit vervolgens met een computerge­stuurde lasersnijm­achine, volgens het sjabloon, een scherm werd gelaserd, een mousseband voor het voorhoofd werd bevestigd en een elastiek aangebrach­t.

Om aan de vraag van 6000 gezichtssc­hermen te voldoen, draaiden de teams ook in het weekend op volle toeren. Sponsors waren nodig om de gezichtssc­hermen kosteloos te kunnen leveren. De school kreeg de steun van Antalis, een groothande­l in verpakking­smateriale­n uit Asse; van Lecot, een groothande­l in persoonlij­ke beschermin­gsmiddelen met een filiaal in Hasselt en Sint-Truiden; van ramenfabri­kant LOOZEN uit Halen en van Lhomme Tools, een distribute­ur in bevestigin­gsmaterial­en uit Genk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium