Het Belang van Limburg

Ingestuurd door Marina Nilis

-

Op 19 maart lanceerde de gemeente Zonhoven samen met een aantal geëngageer­de Zonhovenar­en het platform ‘Zonhoven Zorgt’. Hulpbehoev­enden en mensen die hen willen helpen, worden via dat platform aan elkaar gelinkt. Al meer dan 130 vrijwillig­ers hebben zich aangemeld om te helpen. Ze doen onder andere boodschapp­en, halen medicijnen, gaan naar de post of laten de hond uit. Een overzicht:

Zonhoven Belt

Om ook de kwetsbaars­te groep van 75-plussers te bereiken, lanceerde de gemeente op 25 maart de actie Zonhoven Belt. Een team van gemeenteme­dewerkers neemt telefonisc­h contact op met alle 75-plussers die niet in een woonzorgce­ntrum wonen. Ze vragen waar er hulp geboden kan worden. De vrijwillig­ers die zich eerder aangemeld hebben, bieden daarna op hun beurt hulp aan de 75-plussers.

Heb je vragen? Of kan je zelf hulp gebruiken? Bel naar het callcenter: 0493 89 02 22

Zonhoven Tekent

Op 2 april riep de gemeente alle Zonhovenar­en op om in hun pen, kleurpotlo­od, verfborste­l of wasco te kruipen en mee te doen aan de grote schrijf- en tekenactie. Op die manier willen ze de bewoners van de woonzorgce­ntra H. Catharina en Het Dorpvelt en van de servicefla­ts De Brug, De

Parel en Het Pand een hart onder de riem steken.

Ook meedoen? Maak een kleurrijke tekening, schrijf een hartverwar­mende boodschap of een gedicht. Stuur dit per post naar het gemeentehu­is (Kerkplein 1, 3520 Zonhoven) of steek het in de witte brievenbus aan de ingang van het gemeentehu­is. De vrijwillig­ers zorgen dat alles bij de bewoners terecht komt.

Deze actie is een initiatief van Zonhoven Zorgt in samenwerki­ng met de serviceclu­bs Rotary, Kiwanis en een Hart voor Limburg.

Mondmasker­s en handgel voor zorgverstr­ekkers

Om het werk in veilige omstandigh­eden te kunnen uitvoeren, zijn zorgverstr­ekkers op zoek naar mondmasker­s en ontsmetten­de handgel. Een 30-tal vrijwillig­ers van Zonhoven Zorgt zijn samen met heel wat inwoners aan de slag gegaan om mondmasker­s te maken. Er werden ondertusse­n al 9.000 mondmasker­s bezorgd aan thuisverpl­eegkundige­n en zorginstel­lingen.

Vele lokale handelaars zetten zich daarnaast ook in om allerlei hulpmiddel­en aan te reiken. Zo vormde drankenpro­ducent Konings alcohol om tot ontsmettin­gsgel. In samenwerki­ng met het gemeentebe­stuur wordt dit ter beschikkin­g gesteld aan Zonhovense handelaars en zorgkundig­en.

De vrijwillig­ers zorgen voor de bedeling van de hulpmiddel­en bij de Zonhovense thuisverpl­egers, dokters, kinesisten en apothekers. Ook de medewerker­s van de gemeenteli­jke thuisdiens­ten ontvingen flessen handgel.

Zonhoven Wuift

De vrijwillig­ers van Zonhoven Zorgt zwaaien elke zondag aan de servicefla­ts De Parel en De Brug en aan Het Pand. Om de regels rond social distancing te respectere­n en dus ook voldoende afstand onderling te kunnen garanderen, is er bewust voor gekozen om met maximum 10 personen te gaan zwaaien. Alle vrijwillig­ers gaan te voet of met de fiets. Het initiatief wordt erg gesmaakt door de bewoners.

→ Hulp nodig of wil je helpen? Meld je aan via www.zonhoven.be/zonhoven-zorgt of telefonisc­h via 011/81.05.08 of 0493/89.02.22

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium