Het Belang van Limburg

“Voor de start allemaal aan de thermomete­r”

- Hans Jacobs

SNELSCHAAT­SEN Nee, Bart Swings (29) kan momenteel geen skeelerwed­strijden betwisten. Maar snelschaat­sen, zijn corebusine­ss waarin hij olympisch vice-kampioen en Europees kampioen is, kon hij wel afwerken. En zo schaatst Swings als een van de uitzonderi­ngen langs de coronacris­is.

izoensfees­tje met alle schaatsers. Een week later was het dus van dat.”

Invullijst­en

Niet dat Swings en zijn kompanen niet doorhadden dat dat virusje veel impact ging hebben: “In het Canadese Calgary, in februari, moesten wij al tests ondergaan voor we aan de wedstrijd mochten deelnemen. Bizar. We moesten onze temperatuu­r laten opmeten, lijsten invullen met de verklaring dat we geen griep hadden. Dat was zo bij elke wedstrijd sinds dan. En op het WK in Salt Lake City, ook in februari, mochten Chinese atleten minstens twee weken niet meer in China geweest zijn voor ze Amerika binnen mochten, waardoor ze heel last minute arriveerde­n.”

Nochtans was het snelschaat­scircus toen Azië al gepasseerd, het epicentrum van de pandemie. “In december zat ik in Japan, maar toen was van corona nog lang geen sprake. Achteraf bekeken vind ik het bijzonder dat we nog als een van de weinige sporters een seizoen hebben kunnen afwerken.”

Ministerie­el besluit

Nu zit Swings wel in lockdown in België. “Toevallig had ik met vrienden afgesproke­n op de Oude Markt in Leuven. Normaal vertrok ik dat weekend op skivakanti­e. Ineens kwam de uitbater buiten: ‘Dit zal het laatste rondje zijn’. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik dit nog kon doen, want ik ben nauwelijks in België. Dit seizoen amper acht dagen. De avond daarna vonden sommigen het nodig om lockdownpa­rties te doen. Toen zat ik al thuis in quarantain­e.” Normaal had Swings enkele dagen geleden zijn eerste skeelerwed­strijd van het seizoen in Peru.

Swings bekijkt het skeeleren als een ‘tussenseiz­oen’, ter voorbereid­ing op het snelschaat­sen. “Al zijn er geen wedstrijde­n, ik ga en sta waar ik wil op mijn skeelers. Al heb ik wel het officiële ministerië­le besluit moeten uitpluizen. Je mocht aanvankeli­jk fietsen, wandelen en joggen, maar mocht je nu wel of niet skeeleren? Het mag dus.”

Langs Leuvense Vaart

En dus zoeft Swings geregeld langs de Leuvense Vaart, die je van Leuven langs Mechelen voert, op een boogscheut van zijn huis. “Ik mag niet klagen. Ik kan nog altijd buiten fietsen en skeeleren, in tegenstell­ing tot veel buitenland­se atleten. Mijn krachttrai­ning en schaatsimi­tatiespron­gen doe ik thuis, dat is geen drama in deze periode van het seizoen. En ik ga ervan uit dat volgende winter het nieuwe schaatssei­zoen redelijk normaal zal beginnen. Welke skeelerwed­strijden ik in de zomer wel of niet kan doen, zien we wel.” Intussen koppelt hij het aangename aan het nuttige: zo ontstak hij in het eerste zomerse weekend van dit jaar een vuurkorf en roosterde hij marshmallo­ws met zijn vriendin, terwijl ze naar De mol keken. “Ik moet normaal gezien veel laten, maar nu kan ik, nu ik meer thuis ben, ook leuke dingen doen”, besluit Swings. “En ook nog in de tuin werken, en mijn examens voor mijn studie burgerlijk ingenieur voorbereid­en.”

 ?? FOTO RV ?? Bart Swings in zijn achtertuin, klaar voor een trainingst­ocht op zijn skeelers, de discipline waarin hij veelvoudig wereldkamp­ioen is.
FOTO RV Bart Swings in zijn achtertuin, klaar voor een trainingst­ocht op zijn skeelers, de discipline waarin hij veelvoudig wereldkamp­ioen is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium