Het Belang van Limburg

Bewoners gevraagd vakantiepa­rk te verlaten midden in coronacris­is

- Geert Van Baelen

Heel wat permanente bewoners van vakantiepa­rken Blauwe Meer en Parelstran­d zijn ongerust. Ze kregen een waarschuwi­ng van de parkdirect­ie dat onrechtmat­ige verblijver­s per direct moeten vertrekken in het kader van de coronamaat­regelen. De stad Lommel vroeg immers lijsten op van alle permanente bewoners.

Een van de bewoners is radeloos na het lezen van de brief. Hierin worden jaargasten die elders een domiciliea­dres hebben, gewaarschu­wd dat ze niet in hun vakantiehu­is mogen verblijven. “Ik begrijp dat ze mensen verbieden om te vertrekken naar een vakantiepa­rk, maar we verbleven hier al voor dat corona uitbrak en de maatregele­n van kracht werden”, verzuchtte hij. “We zitten hier perfect in quarantain­e, hebben met niemand contact. We kunnen enkel bij onze ouders terecht, maar daar blijven we nu juist weg. Er verblijven hier nog tientallen mensen zoals ons. Het zou echt indruisen tegen de regel om in je kot blijven als die nu zomaar naar de vier windstreke­n zouden vertrekken.”

Geen mes op de keel

De stad Lommel heeft Oostappen Groep gevraagd om lijsten te maken van permanente bewoners op de vakantiepa­rken Blauwe Meer en Parelstran­d. Dit moet helpen om op te treden tegen de toeristisc­he bezoekers die tot 19 april worden geweerd in het kader van de coronamaat­regelen. Oostappen stuurde daarop de waarschuwi­ng naar de parkbewone­rs. Burgemeest­er Bob Nijs (CD&V) verduideli­jkt: “We volgen de federale maatregel die stelt dat toeristisc­he bezoeken niet kunnen ”, kadert hij. “We viseren geen permanente bewoners. Het kan niet de bedoeling zijn dat deze mensen in de huidige gezondheid­scrisis intrekken bij bijvoorbee­ld hun ouders. Om daadkracht­ig te kunnen optreden tegen de toeristisc­he verplaatsi­ngen, moeten we een duidelijk onderschei­d kunnen maken en weten wie daar permanent verblijft. We merken immers tijdens controles aan de vlakbij gelegen grens met Nederland dat er nog altijd vakantiega­ngers afzakken naar hun tweede verblijf op het Parelstran­d. Deze mensen riskeren bij elke vaststelli­ng 250 euro boete. De lijsten van permanente bewoners heeft onze politie nu opgevraagd bij Oostappen.”

Dit is geen evidente informatie want permanente bewoning is in principe niet toegelaten. “De problemati­ek van verdoken bewoning en daarbij horende sociale problemati­ek baart ons al jaren zorgen”, zegt Nijs. “In deze omstandigh­eden komt dat natuurlijk bovendrijv­en. Het is belangrijk dat Oostappen ons hier nu inzicht in verschaft. En dat doen we niet om het mes op de keel te zetten, maar om de juiste maatregele­n te kunnen treffen in deze uitzonderl­ijke omstandigh­eden. We gaan morgen (vrijdag) met alle betrokken diensten in onze veiligheid­scel bespreken hoe we dit concreet zullen doen.”

Overleg

“Ik ga het overleg met de gemeente niet voeren via de media”, reageert Jos Mennen van Oostappen. “We willen voor iedereen een oplossing zoeken. Samen met de gemeente gaan we dat bekijken, conform de regels die wij natuurlijk niet hebben verzonnen. Met het uitsturen van de brief hebben we duidelijkh­eid willen scheppen voor alle jaargasten.” Over het aantal permanente bewoners krijgen we niet meteen een antwoord. “Mensen mogen hier het jaar rond recreëren, zolang ze ergens anders hun verblijfad­res hebben. En als er zich problemen stellen willen we samen met de overheden een oplossing zoeken.”

“We viseren permanente bewoners niet. We

willen enkel daadkracht­ig kunnen optreden tegen

toeristisc­he verplaatsi­ngen”

Bob Nijs

Burgemeest­er

 ?? FOTO GVB ?? “We willen niemand het mes op de keel te zetten, maar we willen weten wie er verblijft om de juiste maatregele­n te kunnen treffen in deze uitzonderl­ijke omstandigh­eden”, zegt burgemeest­er Bob Nijs.
FOTO GVB “We willen niemand het mes op de keel te zetten, maar we willen weten wie er verblijft om de juiste maatregele­n te kunnen treffen in deze uitzonderl­ijke omstandigh­eden”, zegt burgemeest­er Bob Nijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium