Het Belang van Limburg

Jongerenwe­rkers weer op straat om spanningen te temperen

- Chris Nelis

PROEFPROJE­CT CORONA HOUTHALEN-HELCHTEREN Om snel op uit de hand lopende spanningen in wijken of gezinnen te anticipere­n, hebben welzijnsor­ganisaties en het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren het Social Response Team opgericht. Het proefproje­ct wordt mee gefinancie­rd en op de voet gevolgd door Vlaanderen.

De lockdown laat zich voelen. Spanningen bij vooral grote gezinnen gehuisvest in kleinere woningen worden met de dag groter. En dat heeft ook zijn weerslag op de omgeving en dus op ganse wijken. “De coronacris­is heeft het dagelijkse leven grondig veranderd”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a). “Nooit eerder hebben we zo veel wijziginge­n in gang moeten zetten.” Om de vinger aan de pols te houden en meteen in te grijpen indien nodig, richtten verschille­nde welzijnsor­ganisaties en de gemeente het proefproje­ct Social Response Team op. “Net omwille van de coronacris­is mochten de mensen van de gemeenteli­jke sociale diensten geen persoonlij­ke fysieke contacten hebben met burgers op het terrein”, gaat Yzermans verder. “In het kader van dit proefproje­ct is er wettelijk toestemmin­g gegeven om een beperkt aantal sociale werkers weer op het terrein toe te laten, zij het natuurlijk met respect voor de veiligheid­smaatregel­en zoals social distancing.”

Alle sociale en jongerenwe­rkers van Houthalen-Helchteren zijn mee opgenomen in het Social Response Team. Yzermans: “Aan de hand van meldingen, die al dan niet via de veiligheid­scel toekomen, worden ze ingezet om acute problemen op te lossen.” Simon Asworth is coördinato­r van het Social Response Team. Twee keer per week vergaderen alle betrokken partijen online om signalen uit de wijken te inventaris­eren, te bespreken en aan te pakken. Om de bewoners ook de mogelijkhe­id te geven problemen in hun omgeving, wijk of binnen het gezin aan te kaarten, is er een snelmeldli­jn geopend.

Het project kan navolging krijgen in andere steden en gemeenten. Minister Bart Somers volgt de evaluatie van het project op de voet.

Snelmeldli­jn

 ?? NELIS
CHRIS ?? Het Social Response Team is een proefproje­ct waarbij jongerenwe­rkers uitzonderl­ijk toestemmin­g krijgen om snel in de wijken problemen aan te pakken.FOTO
NELIS CHRIS Het Social Response Team is een proefproje­ct waarbij jongerenwe­rkers uitzonderl­ijk toestemmin­g krijgen om snel in de wijken problemen aan te pakken.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium