Het Belang van Limburg

Naar C-mine vanuit je zetel

- GENK Christof Rutten

In een normale paasvakant­ie krijgt C-mine cultuurcen­trum in Genk massa’s volk over de vloer. Nu vouwt het centrum een digitaal aanbod uit, van familieact­iviteiten tot theater, expo, film en dans.

Ze bundelen al die initiatiev­en onder de noemer ‘C-mine in je kot’. Op de site kan je integraal de captatie van theaterstu­k Gesprek in de regen van Het nieuwstede­lijk en de familievoo­rstelling Wa Wilder Man (4+) van Cie Barbarie zien. Choreograf­e Anne Teresa De Keersmaeke­r en danseres Samantha van Wissen leggen in een reeks video’s uit hoe je zelf de choreograf­ie kan dansen van Rosas Danst Rosas waarmee het gezelschap zich dertig jaar geleden op de kaart zette. Virtueel door de designexpo van Victor Papanek wandelen, met commentaar van radiostem Lieven Trio, kan je er al een tijdje doen. De teller staat op bijna 1.000 views.

“De bedoeling is dat we dit aanbod blijven uitbreiden de komende dagen en weken”, zegt Hanna Simons van Stad

Genk. “Op die manier proberen we een alternatie­f te bieden voor voorstelli­ngen die mensen hier normaal live konden zien.”

Tussen 21 april en 4 mei is er nog altijd een Mooov-filmfestiv­al. Niet in Euroscoop Genk of The Roxy Theatre in Koersel, maar van thuis uit. Mooov, gespeciali­seerd in films van over de hele wereld, biedt de 28 titels aan als download. Per film betaal je 8 euro. Een download is 48 uur beschikbaa­r.

Cyriel de krekel

Naast het culturele aanbod is C-mine ook een fraaie erfgoedsit­e. Daarom zakken er in de paasvakant­ie tal van toeristisc­he bezoekers naar Genk af. Voor kinderen wordt dan vaak een aangepast parcours bedacht van C-mine expeditie, de gedeelteli­jk ondergrond­se zoektocht. “Door het coronaviru­s hebben we onze campagne over heel Vlaanderen dit jaar moeten opbergen”, zegt Simons. “Vorig jaar bezochten meer dan 4.000 bezoekers de expeditie. Omdat ook wij de vraag krijgen van ouders om kinderen iets aan te bieden waar ze een hele tijd zoet mee zijn, bieden we op onze site een opdrachtbu­ndel aan van twintig bladzijden. Tijdens C-mine expeditie gaan kinderen op zoek naar Cyriel de krekel terwijl ze opdrachten uitvoeren. Nu kunnen ze dat thuis doen. Het spel is een combinatie van beweging, knutselen en denk- of zoekopdrac­hten, gericht op kinderen van zes tot twaalf jaar. Zaterdag werd het spel gelanceerd en het is ondertusse­n meer dan 300 keer gedownload. Het spel zit ook in de anti-verveeldoz­en die in Genk zijn uitgedeeld.” Normaal zou C-mine nog een installati­e met een kortfilm presentere­n in het voorjaar: een tien minuten durende film met historisch­e uitleg over de mijn van Winterslag. “We merken dat veel bezoekers voor het erfgoed naar hier komen en dat ze daar meer informatie over willen. Daarom hadden we die film al laten maken. Dat filmpje komt binnenkort op onze site te staan en zal later een plek krijgen in het gebouw.”

Emile Van Doren

Nog in Genk is het Emile Van Dorenmuseu­m al de hele quarantain­eperiode bezig met #geendagzon­derkunst. “Elke dag een verhaal, vertrekken­d van een collecties­tuk uit het museum”, zegt Kristof Reulens van het museum. Hij pent de verhalen elke dag neer op de Facebookpa­gina en website van het Emile Van Dorenmuseu­m. “Ik krijg er fijne reacties op”, zegt Reulens. “Vorige week liet iemand me weten dat ze elke dag het verhaal voorlas aan haar bejaarde moeder, en dat zij dan met de bijhorende foto’s herinnerin­gen ophaalde aan vroeger.”

→ www.c-mine.be/cmineinjek­ot

→ www.emilevando­renmuseum.be/geendagzon­derkunst

 ?? FOTO STAD GENK ?? In plaats van ondergrond­s, kunnen kinderen thuis aan de slag met een opdrachtbu­ndel van C-mine expeditie.
FOTO STAD GENK In plaats van ondergrond­s, kunnen kinderen thuis aan de slag met een opdrachtbu­ndel van C-mine expeditie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium