Het Belang van Limburg

TUINCENTRA

Wachten op groen licht, maar het moet veilig kunnen

- Karel Moors

De Belgische Tuincentra Vereniging (BTV) dringt aan op heropening van de sector. “Vergeleken met buurlanden heeft België heel strenge regels. In Nederland en Duitsland zijn tuincentra open, in Frankrijk kan dat maandag. Wat vooral tegen de borst stuit, is dat ketens als AVEVE en Horta wel open mogen blijven en planten mogen verkopen. Dat tweesporen­beleid is discrimine­rend en onbegrijpe­lijk”, claimt BTV-directeur Dirk Ballekens. “Wij willen alle tuincentra open, maar we gaan er niet voor naar de rechter stappen.” Ballekens voert gezondheid­sargumente­n aan: “Nu komen er veel mensen in een beperkt aantal winkels. Als je 300 zaken bijkomend opent, verdun je de stroom en is de massa beter gespreid. Bovendien beslaan tuincentra grote oppervlakt­es. Wij nemen zelfs 50 m2 per klant als norm in plaats van 10 m2 zoals supermarkt­en en we volgen alle andere noodzakeli­jke veiligheid­smaatregel­en.”

“Kunnen snel schakelen”

Staan de tuincentra paraat voor een heropening? Bij Bloemen- en Tuincentru­m Sampermans in

Nieuwerker­ken kregen ze van het kabinet Economie en Consumente­n toestemmin­g om te openen, de burgemeest­er was akkoord en het bedrijf stelde alles in het werk om klanten veilig te ontvangen. “Maar dan kreeg ik bericht - ik ga niet vertellen van wie - dat de politie ons zou sluiten als we zouden openen en dat we een boete en rechtszaak riskeerden. Dus blijven we toch dicht, alhoewel we hetzelfde aanbod als Aveve hebben”, zucht zaakvoerde­r Jan Sampermans. “Maar we kunnen snel schakelen. De deuren kunnen zaterdag open als het écht mag maar ik wil zo’n open/dicht-situatie geen twee keer aan de hand hebben. Voorlopig richten wij ons op thuislever­ingen. De algemene gezondheid is ook veel belangrijk­er dan een heropening.”

Huzarenstu­kje

Zaakvoerde­r Bart Hiemeleers van het Genker Plantencen­trum zit op dezelfde lijn: “In maart, april en mei draaien we de helft van de jaaromzet maar we moeten eerst aan ieders gezondheid denken. Als we open mogen, zal dat met alle veiligheid­smaatregel­en zijn. Momenteel zijn we aan onze tien kassa’s schermen van plexiglas en draaideurt­jes aan ‘t installere­n. Op topdagen als paasmaanda­g en 1 mei komen hier tot vijfduizen­d mensen. Maar die komen niet tegelijk en we kunnen ze op de 20.000 m2 verkoopopp­ervlakte goed spreiden. We zitten ook voor 90 procent buiten, ik denk wel dat we veilig kunnen werken.” Hiemeleers schat een week nodig te hebben om zijn Plantencen­trum

te herstarten. “De zaak kan eerder open met de planten die er nog zijn, met een vijftal man verzorgen we die dagelijks. Er is weinig verloren gegaan, een deel is aan rust- of ziekenhuiz­en geschonken. Een uitgebreid­er en nieuw aanbod moet nog gehaald bij kwekers. Het zou wel ‘n huzarenstu­kje zijn om de personeels­planning rond te krijgen: in het voorjaar zitten we normaal met dertig vaste personeels­leden en tachtig uitzendkra­chten.”

Impression­ant

“Wij zijn vragende partij om open te gaan, maar alleen als de algemene toestand het toelaat en het veilig is voor publiek en personeel”, beklemtoon­t zaakvoerde­r Marleen Theys van Floralux in Ham dat 15.000 m2 beslaat. “Wij zouden een dag of drie nodig hebben om op te starten. Veel planten zijn gedumpt of weggegeven, bijvullen wordt een intensief werk. Een tweekoppig team komt nu iedere dag de planten bewateren en de dieren verzorgen. Alle beschermin­gsmaatrege­len zijn al voorbereid voor een heropening, dat zal impression­ant zijn.”

De Floraluxgr­oep - drie tuinzaken - heeft in de lockdown een omzetverli­es van zes miljoen euro geleden. “Maar de veiligheid van de mensen is prioritair, dat gaat boven onze omzet. We wachten rustig op groen licht”, geeft Theys mee. Mooi geformulee­rd voor de plantensec­tor.

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Marleen Theys van Floralux in Ham: “Veel planten zijn gedumpt of weggegeven, bijvullen wordt een intensief werk.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Marleen Theys van Floralux in Ham: “Veel planten zijn gedumpt of weggegeven, bijvullen wordt een intensief werk.”
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Bart Hiemeleers van het Genker Plantencen­trum: “Als we open mogen, zal dat met alle veiligheid­smaatregel­en zijn.”
FOTO JEFFREY GAENS Bart Hiemeleers van het Genker Plantencen­trum: “Als we open mogen, zal dat met alle veiligheid­smaatregel­en zijn.”
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De broers Jan en Tom Sampermans van het gelijknami­ge bloemen- en tuincentru­m in Nieuwerker­ken.
FOTO SERGE MINTEN De broers Jan en Tom Sampermans van het gelijknami­ge bloemen- en tuincentru­m in Nieuwerker­ken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium