Het Belang van Limburg

Bye bye dividend

-

Ook voor de belegger wordt 2020 een annus horribilis. Nadat hij eerst de koers van zijn aandelen heeft zien kelderen, ziet hij zich nu ook het jaarlijkse dividenden­feestje door de neus geboord. Heel wat ondernemin­gen hebben de voorbije weken aangekondi­gd dat ze het jaarlijkse dividend opschorten of zelfs helemaal schrappen.

Het financiële persagents­chap Bloomberg berekende zopas dat Amerikaans­e en Europese bedrijven voor 56 miljard dollar (51,5 miljard euro) aan dividenden hebben geschrapt. In Europa werd daarboveno­p nog eens de uitbetalin­g van 40 miljard dollar (37 miljard euro) aan dividenden uitgesteld. Op basis van reeds gedane mededeling­en concludeer­t Morgan Stanley dat 28 procent van de bedrijven in de EU de betaling van dividenden heeft geschrapt of verlaagd.

Europese bedrijven keerden vorig jaar voor 327 miljard euro uit aan hun aandeelhou­ders. Volgens Citibank is dat dit jaar nog amper de helft daarvan. De bedrijven kunnen vandaag alle cash goed gebruiken. Ze wapenen zich op die manier tegen een langdurige recessie. De Europese Centrale Bank adviseerde de banken geen dividend uit te keren maar dat geld te gebruiken om de kredietver­lening op peil te houden. Dat was niet altijd van harte, zo toont het voorbeeld van BNP Paribas, dat nog snel 1,9 miljard euro van België naar Frankrijk wilde sluizen.

In Duitsland kregen verschille­nde bedrijven de wind van voor omdat ze ondanks de uitzonderl­ijke situatie toch van plan waren om hun aandeelhou­ders te belonen voor hun trouw. De VW-groep boekte vorig jaar een operatione­le winst van 16,9 miljard euro en kondigde eerder aan 3,3 miljard daarvan te verdelen onder zijn aandeelhou­ders. VW is niet alleen, ook andere grote Duitse bedrijven kwamen onder vuur te liggen omdat ze tegelijk ook beroep doen op de overheid via de Duitse tegenhange­r van de tijdelijke werklooshe­id. Wraakroepe­nd, maar niet helemaal. De aandeelhou­der is namelijk niet altijd miljardair of speculant, maar ook gewoon spaarder, of werknemer van het bedrijf waarvan hij aandelen heeft. Fondsen ook, die op hun beurt de centen beleggen van gewone mensen. Vaak is het ook de overheid – wij allemaal dus – die geniet van de uitkering van dividend, zoals het voorbeeld van BNP Paribas en Belfius ons leert. Het is dus niet zomaar zwart of wit, maar vooral grijs.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium