Het Belang van Limburg

“Met mondmasker­s in de volgwagen”

- Werner Bourlez

Een Tour in augustus: is dat realistisc­h? “De kans is klein, maar je mag de hoop nog niet wegnemen”, zegt viroloog Marc Van Ranst (foto).

“Ik besef het belang van de Tour”, aldus Van Ranst. “Maar als het zowel in Frankrijk, Spanje als Italië - de landen van de drie grote ronden met de epidemie niet de weg opgaat zoals gehoopt, dan wordt het moeilijk. Die landen zijn zwaar getroffen. Alles hangt af van de evolutie van het coronaviru­s. Zolang er nog enige hoop is, kan het. Maar anderzijds: zo geef je ook de mogelijkhe­id om grote desillusie­s te creëren.”

Gewenning

“Maar augustus is nog veraf”, zegt Van Ranst. “Tegen dan gaan er twee zaken veranderd zijn: de epidemie zal hopelijk ferm verminderd zijn en ook ons denken zal gewijzigd zijn. We gaan bepaalde zaken gewend worden. Elk jaar zijn wij gewend aan griep . We vinden het normaal dat 10% van de bevolking dat krijgt en dat er mensen in het ziekenhuis belanden en zelfs sterven. Met Covid-19 gaan we daar ook naartoe evolueren. Mensen worden alles gewend en ik ben er zeker van dat volgend jaar niet elke dode die er valt het eerste nieuwsitem zal zijn in de journaals. Die manier van denken wordt misschien nog vroeg voor augustus, maar pas op: dat kan snel keren.”

Paranoïde

Bij een eventuele Tour zullen er wel maatregele­n moeten worden getroffen. “Over de renners en de ploegen maak ik mij weinig zorgen. De meesten zitten nu toch ook in aparte hotels en komen elkaar enkel buiten tegen tijdens de koers. Die renners zijn ook paranoïde over hun gezondheid. Ze weten ook wel dat, als ze een verkoudhei­d opdoen, dat het verschil kan betekenen tussen een wedstrijd winnen of niet. Ook de wielerploe­gen zullen goed voorbereid zijn en een renner die wat klachten heeft meteen isoleren. Ze waren voor de coronacris­is al heel hard bezig met gezondheid.”

Heimwee

Maar wat met het publiek? “Overal social distancing: dat wordt moeilijk”, beseft Van Ranst. “Zeker aan de start en de aankomst. En viptenten zijn uit den boze. Maar in augustus zitten we dus hopelijk in een andere situatie. Een situatie waarin mondmasker­s veel belangrijk­er gaan worden. Ik kan mij de beelden al voorstelle­n van mensen die met een mondmasker komen kijken naar de koers. En de mensen in de volgwagens zullen die ook wel dragen. Best mogelijk dat de ploeg van de leider in de Tour gele mondmasker­s zal dragen in de volgwagen. We zouden weleens rare dingen kunnen zien. Maar dat wordt, denk ik, eerder iets voor volgend jaar. Al hou ik van de Tour, ik kijk graag naar al die ritten. Eddy Merckx was mijn jeugdidool. Ik heb heimwee naar de tijd dat we nog grote rondes konden winnen. Maar eerst dat virus verslaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium