Het Belang van Limburg

Remco Evenepoel en Pieter Timmers strijden tegen BV’s in De Container Cup

- Maarten Delvaux

Is wielerfeno­meen Remco Evenepoel een straffere allround sportman dan viceolympi­sch kampioen Pieter Timmers? Dat komen we onder andere te weten vanaf zondag 26 april in De Container Cup, het corona proof antwoord van tv-zender Vier op de lege sportkalen­der.

Geen Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, geen play-offs in de Jupiler Pro League, geen EK voetbal, geen Olympische Spelen en misschien ook geen Tour de France. Doffe ellende voor fans van sport op televisie die de voorbije weken apathisch in het rond moesten zappen tot ze terechtkwa­men op een heruitzend­ing van de Heistse Pijl uit 1953. Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Nu alle Belgische topsporter­s noodgedwon­gen competitie­loos in hun kot zitten, brengt tv-zender Vier de competitie tot bij hen. Afgeleverd in een metalen container van 12 op 2,2 meter.

Even bekomen

De komende vijf weken zullen in de container dertig atleten en tien bekende Vlamingen het tegen elkaar opnemen. Binnenin wachten telkens dezelfde zeven uitdagende maar compacte proeven: lopen, fietsen, roeien, golfen, liggend schieten, gewichthef­fen en klimmen op een horizontal­e ladder. Individuee­l maar ook tegen elkaar. Want iedere zevenkamp zal resulteren in een eindtijd die in het totaalklas­sement zal worden opgenomen. Na twintig aflevering­en met telkens twee deelnemers wordt de beste allround sporter tot winnaar van De Container Cup gekroond.

Gisteren vonden de eerste opnames plaats. Niemand minder dan wielrenner Remco Evenepoel (20) en zwemmer Pieter Timmers (32) beten de spits af. En die gingen uiteraard tot aan het gaatje. Het eergevoel en de competitiv­iteit van de sportman, weet u wel. “Je wil toch de reputatie van het wielrennen en jezelf verdedigen”, zei Evenepoel achteraf. “Ik ben blij dat ik nog eens echt aan competitie heb kunnen doen. Ik heb mij geamuseerd. Vooral de krachtproe­ven waren het moeilijkst voor mij. En mentaal is het ook niet makkelijk als je alleen in de container zit.” Ook Timmers moest bekomen nadat hij zwaar zuchtend uit de container kwam gestapt. “Zo diep ben ik al een tijdje niet gegaan. Dat ga ik nog wel even voelen. Maar ik vind het een tof concept.”

Commentato­ren

Bij een sportwedst­rijd horen uiteraard ook commentato­ren. Voor De Container Cup wordt het onuitgegev­en presentati­eduo gevormd door tv-gezicht Pedro Elias en voetbalana­list Wesley Sonck. Er is een duidelijke rolverdeli­ng tussen de twee. “Ik ga geen sportief commentaar geven”, zegt Elias. “Het is de bedoeling dat ik de prestaties vooral ga becommenta­riëren zoals de man vanuit zijn sofa in de huiskamer. De sportieve analyse laat ik over aan Wesley. Ik hoop dat ik in zijn schaduw stilletjes kan groeien in mijn rol.”

De ervaren Sonck neemt dus het serieuzere werk voor zijn rekening. “Maar ik wil er ook toch wat humor insteken”, zegt Sonck. “Zeker in deze sombere tijden. Ik volg alle sporten op de voet. Wie De Container Cup wil winnen moet van alle markten thuis zijn: fysiek sterk, balgevoel, explosivit­eit ... Ik verwacht veel van Remco Evenepoel.”

Ontsmet

Een tv-programma maken in een afgesloten ruimte met afgetraind­e topsporter­s voor wie het lichaam en de gezondheid het allerhoogs­te goed zijn, dat is in deze coronatijd­en een huzarenstu­kje. Bij Woestijnvi­s, dat het programma maakt voor Vier, laten ze dan ook niets aan het toeval over. “We hebben aan alle medewerker­s zowel mondmasker­s als handschoen­en uitgedeeld en we hebben ook overal ontsmettin­gsgels geplaatst”, zegt Koen Van Grunderbee­ck, producer bij Woestijnvi­s. “Belangrijk is ook dat de topsporter­s altijd alleen in de container hun proeven afwerken. Daarna wordt de container grondig ontsmet, zodat de volgende kandidaat zijn kans kan wagen in een coronavrij­e omgeving.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? “Ik ben blij dat ik nog eens echt aan competitie heb kunnen doen”, zei Remco Evenepoel na de eerste opname.
FOTO KRIS VAN EXEL “Ik ben blij dat ik nog eens echt aan competitie heb kunnen doen”, zei Remco Evenepoel na de eerste opname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium