Het Belang van Limburg

MEDISCHE STATISTIEK Prof. Geert Molenbergh­s:

“Het lakse gedrag in het paasweeken­d zal over twee weken voor een opstoot zorgen”

- CORONACIJF­ERS HASSELT Roel Damiaans

De dagelijkse coronacijf­ers die gisteren werden bekendgema­akt doen de hoop gloren. Op paasmaanda­g werden ‘slechts’ 48 nieuwe besmetting­en in Limburg geteld, dat is vijf keer minder dan de week voordien. Professor medische statistiek Geert Molenbergh­s (UHasselt, KULeuven) plaatst er kanttekeni­ngen bij. “De eerste piek is achter

de rug, maar Covid-19 is een blijver.”

Het cijfer van de nieuwe besmetting­en in ons land nam gisteren een flinke duik. In Limburg waren er 48 nieuwe besmetting­en, een week geleden waren dat er nog 242. Toch is dit geen reden om te denken dat het virus volledig onder controle is. Professor medische statistiek nuanceert de ‘positieve’ cijfers. “Sommige cijfers gaan inderdaad flink omlaag, maar ze komen na een verlengd paasweeken­d en dat zorgt wel eens voor een vertekend beeld. Op dit moment wordt bijvoorbee­ld veel energie gestoken in de verplichte tests in de woon-zorgcentra. Die resultaten zijn nog niet compleet, maar uit de eerste cijfers blijkt dat de situatie daar niet goed is. In sommige rusthuizen is een kwart van de bewoners besmet.”

Dark number

De vraag van 1 miljoen luidt: hoeveel mensen zijn er in ons land besmet met het coronaviru­s? “We weten hoeveel geteste personen besmet zijn, maar we weten het niet van de hele bevolking. Dat blijft een dark number”, zegt Molenbergh­s. “De ziekenhuis­opnames en het aantal gevallen op intensieve afdelingen zijn goede indicatore­n voor de gehele bevolking, zonder de woon-zorgcentra dus.”

De cijfers van overlijden­s geven een minder goed beeld. “Soms duurt het langer dan een dag om te weten of een overlijden veroorzaak­t werd door het virus. Die worden dan later bij de sterftecij­fers geteld, dus juiste dagcijfers hebben we niet onmiddelli­jk van overlijden­s. De verificati­e kan even duren. Dalende cijfers kunnen een vals gevoel van veiligheid geven, waardoor te snel maatregele­n worden afgebouwd. Die fout is een eeuw geleden gemaakt bij de Spaanse Griep op sommige plaatsen, zoals in de Amerikaans­e stad Denver. Het gevolg was een tweede golf die veel heviger was dan de eerste. Dat moeten we zeker voorkomen omdat ons gezondheid­ssysteem in zo’n geval dreigt te bezwijken.”

Grafiekbul­ten

Volgens professor Molenbergh­s is de piek van de eerste golf achter de rug. “Dat kunnen we afleiden uit de dalende ziekenhuis­opnames, toch zie je in de grafieken soms bulten, dagen waarop de cijfers weer even opflakkere­n. De hoogste uitschiete­r is er geweest twee weken na de lockdownfe­estjes. Maar ook op 7 april was er een bult in de grafiek. Dat was ongeveer twee weken na de eerste mooie lentedag toen meer mensen zijn buitengeko­men.” Professor Molenbergh­s twijfelt er niet aan dat het lakse gedrag tijdens het paasweeken­d met barbecues, tuinfeestj­es en familiebez­oekjes over twee weken zichtbaar zal zijn in de grafieken. “Dat wordt zeker een nieuwe bult. En tijdens die rellen in Anderlecht werd er door de omstaander­s ook niet echt aan social distancing gedaan, dat gaat zich eind deze maand wreken. Vergelijk dit virus met een heidebrand. Met één lucifer steek je het vuur aan, de vlammen verspreide­n zich onder de planten en voor je het weet staat de hele heide in brand.”

Eind 2021

“We moeten beseffen dat we voor altijd zullen moeten samenleven met dit virus”, zegt professor Molenbergh­s “Het is belangrijk dat we antivirale geneesmidd­elen en vaccins ontwikkele­n om het onder controle te houden. Eigenlijk wordt een verkoudhei­d ook veroorzaak­t door coronaviru­ssen, dat zijn oudere broertjes van de huidige Covid-19. Mensen worden al honderden jaren verkouden omdat die virussen in de menselijke populatie blijven bestaan. Het virus is gedomestic­eerd en heeft dat slim gedaan. De gastheer wordt wel ziek, maar sterft doorgaans niet van een verkoudhei­d. Op die manier kan het virus zich blijven verspreide­n. Bij Covid-19 zal dat wellicht ook gebeuren. Ik schat dat we ons als samenlevin­g toch nog één tot anderhalf jaar moeten aanpassen aan het virus. Tot eind 2021 dus.”

 ??  ??
 ?? FOTO LIESBETH DRIESSEN ?? Professor statistiek Geert Molenbergh­s van UHasselt en KULeuven.
FOTO LIESBETH DRIESSEN Professor statistiek Geert Molenbergh­s van UHasselt en KULeuven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium