Het Belang van Limburg

Het blauwe fabriekje: van De Bruyne tot Berge

- Marnik Geukens

KRC Genk als het ‘Blauwe

Fabriekje’: 390,6 miljoen euro zijn de zestien spelers inmiddels waard, die via KRC Genk in één van de vijf Europese topcompeti­ties terechtkwa­men. Meer dan het dubbele dan de som van de transferbe­dragen, die ze in het Genkse laatje brachten.

Ajax, Benfica, RB Salzburg, het B-team van Real Madrid en Sporting Lissabon. Het zijn de enige topleveran­ciers aan de grootste vijf competitie­s (Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk), die KRC Genk volgens CIES Football Observator­y nipt moest laten voorgaan. PSV , Porto en Basel liet Racing achter zich in de ‘strijd der springplan­ken’, net als de nummers tien Anderlecht en elf Club Brugge. Opvallend is ook de regelmaat, waarmee spelers worden afgeleverd op het allerhoogs­te niveau. Sinds de derde landstitel in 2011 was er maar één seizoen, waarin geen enkele Genkse speler doorstoott­e naar een Europese topcompeti­tie: het seizoen 20132014.

Twee pijlers

Het Genkse succes stoelt op twee pijlers: een sterke jeugdoplei­ding én een oog voor jeugdig buitenland­s toptalent met een enorme groeimarge.

Van de zestien toppers, speelden er zes eerst bij Genkse jeugd. Bilzenaar Thibaut Courtois zelfs vanaf de U7, de anderen werden jong gedetectee­rd door de geoefende ogen van de jeugdscout­s. De Bruyne speelde bij AA Gent, Benteke bij Standard, Castagne bij Virton en Trossard bij Bocholt. Ook Bailey, die speelde bij het Slovaakse Trencin en daarna trainde bij STVV, voetbalde nog anderhalf jaar bij de Genkse jeugd. Van de tien anderen werd alleen Kabasele (Eupen) weggehaald bij een andere Belgische club. Vier spelers werden ontdekt in Scandinavi­ë: Berge (Valerenga) in Noorwegen, Colley (Djurgarden­s) en Aidoo (Hammarby) in Zweden en Ingvartsen (Midtjyllan­d) in Denemarken. Samatta (TP Mazembe, Congo) en Ndidi (Nath Boys, Nigeria) werden rechtstree­ks bij een Afrikaanse club weggeplukt. Malinovsky­i is de enige speler, die niet goed genoeg werd bevonden door een internatio­nale topclub (Shakthar Donetsk leende hem uit aan Zorya Luhansk). Milinkovic-Savic speelde bij het Servische FK Vojvodina, Koulibaly bij het Franse Metz, dat destijds naar derde klasse degradeerd­e.

Groeibrilj­anten

KRC Genk is zo inmiddels uitgegroei­d tot een kwaliteits­label, slechts heel weinig Genkenaars verliezen na hun toptransfe­r aan waarde. Gespeciali­seerde sites als www.transferma­rkt.com devalueren sommige spelers na hun transfer – je kan je afvragen waarom Trossard zeven miljoen minder waard geworden is na zijn transfer, terwijl hij een vaste waarde werd in de Premier League – maar toch is het totaalplaa­tje indrukwekk­end: de huidige waarde van de zestien spelers bedraagt meer dan het dubbele van de opgetelde transferbe­dragen.

De status van wereldtopp­ers als De Bruyne en Courtois zit daar natuurlijk voor veel tussen maar ook Milinkovic-Savic, Koulibaly, Ndidi en Bailey bleken groeibrilj­anten.

Trots

“Natuurlijk is dit een lijstje om trots op te zijn”, zegt de Genkse technisch directeur Dimitri de Condé. “Dit schenkt iedereen binnen onze club erg veel voldoening. Wij genieten ervan om onze spelers te zien doorgroeie­n en schitteren op het hoogste niveau. Al zijn we meer dan alleen een springplan­k. Wij willen zelf ook succesvol zijn en - zoals één jaar geleden – prijzen pakken. (glimlacht) De seizoenen dat we die twee dingen kunnen combineren, dan ben ik perfect gelukkig.”

“Op één en drie in het lijstje staan met Ajax en Salzburg twee clubs, die wij graag als voorbeeld nemen. Ik ben ook blij dat onze strategie wordt weerspiege­ld in de cijfers. Zes van de zestien spelers komen

uit onze oplei

ding, wij streven er ook elk seizoen naar om één derde van onze A-kern te laten bestaan uit zelf opgeleide jongeren.”

Pluim voor België

“Ook de waardeverd­ubbeling van de spelers is belangrijk”, vervolgt de Genkse TD. “Niet alleen opdat jonge talenten zien dat KRC Genk de ideale tussenstap kan zijn in hun carrière. Maar de clubs uit de topcompeti­ties krijgen eveneens de boodschap dat spelers, die van KRC Genk komen, klaar zijn voor een volgende stap én nog groeipoten­tieel hebben.” Dimitri de Condé wil die pluim niet alleen op de Genkse hoed steken. “Het is een compliment voor de Belgische competitie. Het is geen toeval dat ook Anderlecht en Club Brugge, dat ook steeds vaker voor jonge spelers kiest, vrij hoog in het lijstje staan. Om te slagen in de Belgische competitie moet je stevig in je schoenen staan. Als je hier uitblinkt, dan ben je ook klaar voor een volgende stap.”

Toekomst

Angst dat de huidige coronacris­is het Genkse model zwaar onder druk zet, heeft de Condé niet. “Ik heb geen glazen bol en weet niet hoe zwaar de economisch­e gevolgen van deze pandemie het voetbal zullen treffen. Spelers zullen mogelijk minder waard worden, maar dat betekent ook dat we zelf minder moeten uitgeven op de transferma­rkt. De voorbije drie jaar zijn de bedragen voor jonge spelers verdubbeld of zelfs verdrievou­digd. Ik denk niet dat ons model daardoor onder druk komt.”

“Ik ben veel meer op mijn hoede voor een mogelijke hervorming van de Europese competitie­s.

Wanneer de Champions League of zelfs Europa League nog amper haalbaar worden voor Belgische clubs, dan zullen de toptalente­n uit de kleinere competitie­s ons land niet langer zien als de ideale tussenstap. Dat moeten we ten aller prijze voorkomen.”

De toekomst? Ik ben meer op mijn hoede

voor Europese hervorming­en dan voor de gevolgen van

de coronacris­is.

Dimitri de Condé

TD KRC GENK

 ?? FOTO PHN/RTR ??
FOTO PHN/RTR
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium