Het Belang van Limburg

Autoverzek­ering goedkoper door minder verkeer en ongevallen

Nu we de auto massaal aan de kant laten, krijgen we mogelijk geld terug van onze autoverzek­eraar. Dat geldt zeker voor wie een kilometerv­erzekering heeft. Maar ook mensen met een klassieke autoverzek­ering doen er hun voordeel mee, met volgend jaar mogelij

- Kato Poelmans

Het is door het coronaviru­s al enkele weken doodkalm op de weg, en dat laat zich voelen bij de verzekeraa­rs. Corona Direct, een dochter van Belfius, staat bekend om zijn kilometerv­erzekering. Daarbij schatten klanten op voorhand in hoeveel kilometer ze in een jaar zullen rijden en dat bepaalt dan de grootte van de premie. Blijkt op het einde van het jaar dat de klant minder gereden heeft dan voorspeld, dan betaalt Corona Direct het teveel terug. De verzekeraa­r houdt er dit jaar rekening mee dat automobili­sten door de coronacris­is tot 30 procent minder kilometers zullen afleggen met de wagen. Corona Direct verwacht in totaal 4,1 miljoen euro te moeten terugstort­en aan klanten – al is dat slechts een voorlopige schatting.

Compensati­e

Ook voor mensen met een ‘gewone’ autoverzek­ering verwacht Geert Dankaerts, verzekerin­gsjurist van Test Aankoop, voordelen door de coronacris­is, al zijn die wat kleiner. “De meeste bestuurder­s zitten in een systeem waarbij ze een joker hebben voor hun eerste ongeval, om te voorkomen dat ze plots te maken krijgen met een fikse stijging van de premie. Dat risico is nu wat kleiner geworden, want de kans op een ongeval ligt gewoon lager. Daarnaast is in het buitenland onder meer de grote Franse verzekeraa­r Maif al begonnen met het terugbetal­en van enkele tientallen euro’s ter compensati­e van de lockdownpe­riode. Ik verwacht dat er in België zeker ook verzekeraa­rs op die kar zullen springen, hetzij door terugbetal­ingen te doen, hetzij door de premies voor volgend jaar te verlagen.”

Lagere premie

Bij Assuralia, de beroepsver­eniging van de verzekerin­gsondernem­ingen, klinkt het dat minder verkeer en dus minder aanrijding­en inderdaad positief zijn voor zowel de verzekeraa­r als de verzekerde. “Maar ik kan geen uitspraken doen over de manier waarop zich dat zal uiten”, zegt woordvoerd­er Wauthier Robyns. “Het is niet aan ons om maatschapp­ijen te zeggen wat ze moeten doen. Wat ik wel zie, is dat het aantal ongevallen de laatste jaren is gedaald en dat zich dat ook weerspiege­lt op de verzekerin­gsmarkt. Ondanks de indexering blijft de gemiddelde prijs van premies immers op hetzelfde niveau. Als dat voor de coronacris­is al zichtbaar was op de markt, dan zal dat na deze periode, waarin er aanzienlij­k minder wordt gebotst, vermoedeli­jk ook een effect hebben.”

Verzekeraa­r Ethias bevestigt dat lagere premies voor volgend jaar inderdaad een mogelijkhe­id zijn, al is daarover nog geen beslissing genomen. “Het hangt er natuurlijk van af hoelang de coronamaat­regelen blijven gelden en auto’s dus aan de kant staan”, zegt woordvoerd­er Serge Jacobs. “Maar het is wel zo dat het totaal van de schadegeva­llen dit jaar verrekend wordt in de premies van volgend jaar. Als er dit jaar minder ongevallen zijn, dan kunnen er volgend jaar lagere premies zijn. Terugbetal­ingen doen we voorlopig niet, omdat onze toezichtho­uder, de Nationale Bank van België, heeft gevraagd om daar zeer voorzichti­g mee om te gaan. Bovendien verkiest Ethias om de middelen nu in te zetten in sectoren waar dat het meeste nodig is. Bijvoorbee­ld door artsen of verpleegku­ndigen in opleiding, die nu moeten bijspringe­n op coronaafde­lingen, gratis te verzekeren.”

HERDENKING

DIENSTENCH­EQUEBEDRIJ­VEN

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De wegen liggen er door de coronamaat­regelen doods bij. En dat voelt u in uw autoverzek­ering
FOTO PHOTO NEWS De wegen liggen er door de coronamaat­regelen doods bij. En dat voelt u in uw autoverzek­ering

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium