Het Belang van Limburg

Vrees voor overrompel­ing bij heropening tuincentra en doe-het-zelfzaken

-

TUINSECTOR GENK

Vanaf zaterdag mogen tuincentra en doe-het-zelfzaken opnieuw de deuren openen. Hoewel het aantal bezoekers net als in supermarkt­en wordt beperkt, vreest de sector voor een overrompel­ing.

Vanaf zaterdag zijn klanten opnieuw welkom in tuincentra en doe-het-zelfzaken. Voorwaarde is wel dat de regels rond social distancing worden gerespecte­erd. “We zijn blij dat we de deuren mogen openen, maar veiligheid blijft prioriteit nummer één”, benadrukt Bart Hiemeleers van het Genker Plantencen­trum,

die gisteravon­d volop bestelling­en naar kwekers doorstuurd­e. “Onze tien kassa’s zijn uitgerust met plexiglas en er komen verschille­nde punten waar mensen hun handen kunnen ontsmetten. Uiteraard zullen we waken over het maximum aantal bezoekers, maar we hebben gelukkig een grote winkeloppe­rvlakte.”

Bewakingsa­genten

Ondanks alle maatregele­n vreest de sector een overrompel­ing, zeker aangezien de heropening in het laatste weekend van de paasvakant­ie valt. “Bij ons zullen parkeerwac­hters zaterdag eventuele files in goede banen leiden”, legt Hiemeleers uit. “Als er te veel bezoekers opdagen, moeten klanten op ruime afstand van elkaar aanschuive­n. Wij openen zodat de mensen kunnen thuisblijv­en. Maak er dus geen familie-uitje van. Donderdag en vrijdag zijn we nog gesloten, ik vrees dat hier vanochtend al volk zal staan.” Om de gevreesde drukte te spreiden zullen alle Limburgse Hubo’s uitzonderl­ijk zaterdag én zondag open zijn. “We zijn uiteraard heel tevreden dat we open mogen, maar het laatste weekend van de vakantie zal het ongetwijfe­ld druk zijn”, zegt marketingm­anager Joris Boeckx van Hubo. “Daarom deze beslissing om uitzonderl­ijk ook zondag te openen.”

Ook Brico plant zaterdag de heropening van zo veel mogelijk winkels. “We waren al een tijdje bezig met de voorbereid­ingen en in de meeste filialen zijn de kassa’s met plexiglas uitgerust”, zegt Rudi Schautteet van Brico. “Dat er de eerste dagen veel volk zal opdagen, leidt weinig twijfel. We gaan daarom bewakingsa­genten inzetten aan de deuren en natuurlijk streng waken over het maximum aantal bezoekers.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? “Parkeerwac­hters zullen zaterdag eventuele files in goede banen leiden”, zegt Bart Hiemeleers van het Genker Plantencen­trum.
FOTO JEFFREY GAENS “Parkeerwac­hters zullen zaterdag eventuele files in goede banen leiden”, zegt Bart Hiemeleers van het Genker Plantencen­trum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium