Het Belang van Limburg

Scholen kunnen gratis hulp inroepen voor bijles

CORONACRIS­IS Na de paasvakant­ie zullen scholen nieuwe leerstof aanbieden via het principe van preteachin­g. Daarbij zullen ze ook een beroep kunnen doen op een pedagogisc­he reserve van initiatiev­en en organisati­es voor onder meer bijles en huiswerkbe­geleid

- PRETEACHIN­G BORGLOON/GENK Sanne Deferme

De lijst komt er op initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Scholen halen op dit moment alles uit de kast om alle leerlingen te bereiken”, zegt zijn woordvoerd­er Michaël Devoldere. “Maar dat is niet altijd zo evident in het geval van bijvoorbee­ld kansarme of anderstali­ge leerlingen.” In Vlaanderen zijn er heel wat initiatiev­en en organisati­es die bijles of huiswerkbe­geleiding aanbieden. “We willen nu vooral dat leerkracht­en en scholen hun weg vinden naar dat netwerk. De lijst zal de komende tijd nog aangevuld worden.”

Limburg

In onze provincie bieden hogeschole­n UCLL en PXL en de Universite­it Hasselt studieonde­rsteuning aan. Verder hebben er zich ook al twee Limburgse vzw’s gemeld: Warm Borgloon en PEP! Limburg. Beide organisati­es zoeken nog naar extra vrijwillig­ers. “We bieden gratis ondersteun­ing aan kansarme leerlingen uit het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs”, zegt Serge Casier van Warm Borgloon. De organisati­e is vooral actief in de regio van Borgloon, Kortessem en Wellen en werkt voor de huiswerkbe­geleiding samen met AuxiliaLim­burg. “In samenspraa­k met de scholen en het CLB geven we thuis bijles en ondersteun­ing bij de manier waarop kinderen moeten leren.” Na de paasvakant­ie start de organisati­e met online begeleidin­g. “We bekijken nu nog hoe we het concreet zullen aanpakken. Juist kansarme leerlingen zijn namelijk moeilijk te bereiken vanop afstand. Voor een aantal leerlingen hebben we al laptops kunnen voorzien, maar de vraag is groter dan het aanbod.”

Ook PEP! Limburg schakelt vanaf volgende week woensdag over op online bijles. “De bijlessen worden gegeven door andere jongeren uit hogere jaren, en onder toezicht van onze medewerker­s”, zegt Büsra Dogan van PEP! Limburg. “Tijdens de coronacris­is bieden we onze diensten gratis aan.” De organisati­e richt zich naar leerlingen in het secundair onderwijs, met als hoofddoel hen de weg naar het hoger onderwijs te doen vinden. “We krijgen momenteel veel hulpvragen. Ook van ouders die niet weten hoe ze hun kinderen de komende tijd moeten begeleiden. Daar willen wij bij helpen.”

Laptops vertraagd

Het Netwerk Tegen Armoede vraagt intussen aan minister Weyts om na de paasvakant­ie nog géén nieuwe leerstof aan te bieden. Reden voor de vraag om uitstel is dat de levering van laptops aan kansarme kinderen vertraging oploopt. Weyts wilde in samenwerki­ng met de Koning Boudewijns­tichting en Digital4Yo­uth minstens 10.000 laptops inzamelen voor leerlingen uit kansarme gezinnen. Hij maakte daarvoor eerst 200.000 euro vrij en trok dat later op tot 1 miljoen. Maar het project heeft nu anderhalve week vertraging, aldus De Tijd. Deze week worden de eerste 1.000 laptops geleverd, volgende week volgen er 3.000. Tegen 4 mei zouden er dan 11.000 geleverd moeten zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium