Het Belang van Limburg

Vereniging­en zien inkomsten dalen door afgelastin­g festivals

-

Rond de Kempische Steenweg, waar elk jaar Pukkelpop plaatsvind­t, baatten vorig jaar negentien particulie­ren en clubs een eettent uit. Heel wat vereniging­en verdienden geld met het opruimen van afval of het afzetten van straten.

Vooral bij de Kiewitse voetbalclu­b Hades zitten ze met de handen in het haar. Al jaren vormen de spelers, supporters en bestuursle­den de afvalploeg van Pukkelpop. “Vorig jaar stonden we met 360 mensen de wei op te ruimen”, zegt voorzitter Toon Hermans. “Nu Pukkelpop niet doorgaat valt onze hoofdspons­or weg. Financieel is dit een worst case scenario.”

Driedubbel pech

Hades heeft dan nog eens driedubbel pech: door de lockdown valt hun jeugdtoern­ooi, dat elk jaar een 140-tal ploegen lokt, in het water. En ook de Hadesdag, die 600 gasten lokt, mag niet plaatsvind­en. “We kunnen niet anders dan besparen, nu een derde van ons budget wegvalt”, zegt Hermans. “Gelukkig beschikken we over een financiële buffer, maar het is niet de bedoeling om onze spaarcente­n allemaal op te maken.”

“We gaan de kern van de eerste ploeg wat afslanken, meer inzetten op de jeugd en we zullen creatief moeten zijn. De truitjes een jaar langer dragen, een ander tornooi uit de grond stampen, een benefietav­ond organisere­n… Anderzijds is het ook maar voor één jaar natuurlijk. Financieel is het een serieuze domper, maar de ervaring en beleving van het festival moeten missen is voor onze medewerker­s nog het grootste verlies.”

Meerdere tienduizen­den euro’s

De vzw Kiewit coördineer­t Pukkelpop nu al bijna 30 jaar voor het plaatselij­ke vereniging­sleven. De vzw verzamelt een twintigtal organisati­es: van de Chiro die hamburgers verkoopt tot de Femmadames die 3.500 festivalbe­zoekers tegen 0,50 euro een proper toilet aanbieden in ontmoeting­scentrum De Binder. “Het gaat over tienduizen­den euro’s die we verdelen onder de vereniging­en en dat nu allemaal wegvalt”, zegt voorzitter Stefaan Brillouet. “Vereniging­en zullen zich moeten aanpassen om geld in het laatje te krijgen, maar we kunnen toch niet allemaal wafels gaan bakken? Iedereen zal de annulatie van Pukkelpop 2020 voelen, maar uiteraard primeert de gezondheid”, besluit Brillouet.

Keith De Meester was de voorbije 15 jaar met Monkey Business als entertaine­r actief in de Petit Bazaar op Pukkelpop. “Jaarlijks bedenken wij een compleet nieuwe act. Daar zouden wij nu met een twintigtal mensen mee beginnen. Pukkelpop vormde toch al snel een kwart van onze zomeromzet. Sinds een maand verdienen we helemaal niks, maar het is nu eenmaal zo.”

Groeien wordt even overleven

Maar ook bij de grote spelers komt de annulering hard binnen. The Safe Group uit Hasselt is al jaren een vaste waarde op Pukkelpop, Rock Werchter, Tomorrowla­nd, De Gentse Feesten, Graspop... Het bedrijf met de Corda Campus als uitvalsbas­is treedt op als IT-provider en verzorgt de veiligheid­svoorzieni­ngen. “De festivals zijn goed voor 35 procent van onze omzet, of circa 1 miljoen euro”, becijfert CEO Ilja Theuwissen. “Het is een geluk dat wij ons al jaren diversifië­ren, maar toch zullen we ons businesspl­an moeten wijzigen. In plaats van te groeien wordt het nu overleven. Maar we zullen hier doorkomen.”

 ?? FOTO MDG ??
FOTO MDG

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium