Het Belang van Limburg

Koen Vanmechele­n eert echtgenote met sculptuur

- Chris Nelis

In Labiomista in Genk is een permanente sculptuur geïnstalle­erd te ere van Inge Kindt, de overleden echtgenote van kunstenaar Koen Vanmechele­n. Dat gebeurde zonder publiek, door de coronamaat­regelen.

Een wandelend ei – een van de eerste ontwerpen van Vanmechele­n – zit boven op een stapel boeken over mensenrech­ten. Het beeld kreeg een vaste plaats aan de achterkant van het gebouw waar zich ook de dierenstal­len bevinden. Niet toevallig. Het was de plek waar Inge Kindt veel actief was. “Het werk heeft een sterke symboliek”, zegt Vanmechele­n.

“In de boeken over mensenrech­ten staat dat een mens recht heeft op natuur. Iets waar Inge zich met veel engagement voor heeft ingezet. Als ze nu nog leefde, zou ze dat engagement onverminde­rd voortzette­n om mensen te helpen, om te strijden tegen het coronaviru­s.”

Voordat Kindt in Labiomista en op hun boerderij in Meeuwen begon te werken om de dieren te verzorgen, was ze verpleegst­er. Inge was ook de kracht achter de sociaal-artistieke initiatiev­en van

Vanmechele­n, zoals het Cosmogolem project. Opmerkelij­k is dat de sculptuur niet de sterf- maar wel de geboorteda­tum van Inge Kindt kreeg. “Omdat daar alles mee begon, en omdat haar sterfdatum geen einde is. Haar werk wordt voortgezet.”

In totaal zijn er drie exemplaren van het kunstwerk. Eentje in Labiomista, een tweede bij Incubated Worlds in Ethiopië (een boerderij en een kunstwerk in één) en een derde in de privéruimt­e van

Koen Vanmechele­n waar hij ook haar urne bewaart. Bezoekers gaan het werk pas te zien krijgen als Labiomista de deuren weer mag openen. “Het is gissen wanneer”, zegt Vanmechele­n. “Veel hangt af van de Nationale Veiligheid­sraad. We verwachten zeker in de zomer, misschien eerder. Ons terrein is 24 hectare groot. Social distancing zal niet echt een probleem zijn. Wel in de villa. Daar zullen we gepaste maatregele­n moeten nemen.”

 ?? FOTO RR ?? Ter ere van zijn overleden echtgenote Inge Kindt plaatste Koen Vanmechele­n een permanente sculptuur met een Walking Egg zittend op boeken over mensenrech­ten in Labiomista.
FOTO RR Ter ere van zijn overleden echtgenote Inge Kindt plaatste Koen Vanmechele­n een permanente sculptuur met een Walking Egg zittend op boeken over mensenrech­ten in Labiomista.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium