Het Belang van Limburg

Brussels Airlines

- Guido Cloosterma­ns

Het zijn donkere tijden voor de luchtvaart. Duizenden vliegtuige­n staan stil, vliegtuigp­roducenten produceren geen vliegtuige­n, luchtvaart­maatschapp­ijen vervoeren geen passagiers. Verschille­nde maatschapp­ijen dreigen om te vallen. IATA schatte de impact op de omzet van de sector dit jaar al op meer dan 300 miljard dollar. Een groot aantal maatschapp­ijen stuurde een deel van het personeel naar huis. Het valt nog af te wachten hoeveel van hen ooit nog opnieuw mogen beginnen. In Duitsland wordt gediscussi­eerd over een gedeelteli­jke nationalis­ering van Lufthansa. De overname van de Duitse maatschapp­ij Condor gaat niet door omdat de overnemer, het Poolse LOT, zelf in de problemen is geraakt.

Ook onze eigen Belgische luchtvaart­maatschapp­ij ziet het water elke dag weer iets dichter bij de lippen staan. Brussels Airlines, dat tegenwoord­ig onder de vlag vliegt van Lufthansa, vroeg eerder al ruim 200 miljoen euro steun aan de federale regering. Naar verluidt zou er inmiddels al ruim 300 miljoen euro nodig zijn. Brussels Airlines verliest momenteel 3 miljoen euro per dag. Volgens sommige bronnen valt de maatschapp­ij in de loop van mei zonder geld. De moedermaat­schappij, die een miljoen euro per uur verliest, staat er al niet beter voor. In sommige sectoren wordt vandaag een geleidelij­ke herstart voorbereid. Voor de luchtvaart is dat om verschille­nde redenen nog lang niet aan de orde. Een vol vliegtuig en een drukke luchthaven zijn niet de meest ideale plaatsen om de social distance te handhaven. Trouwens, waar zouden we naartoe vliegen? De redding van Brussels Airlines is een delicate oefening. Brussels Airlines behoort immers tot een Duitse groep en is geen Belgisch bedrijf. Een kapitaalin­jectie door de Belgische staat zou kunnen in ruil voor een pakket aandelen van het moederbedr­ijf, maar de vraag is of Lufthansa dat wel ziet zitten. Volgens sommige bronnen ziet Lufthansa meer heil in een lening die dan alleen zou worden gebruikt voor het ondersteun­en van de ‘nationale’ maatschapp­ijen. De Zwitserse overheid zou voor de redding van Swiss alvast in dit scenario gestapt zijn. Welk scenario er ook uit de bus komt, het Brussels Airlines van na de coronacris­is zal er fundamente­el anders uitzien als het Brussels Airlines van voor de coronacris­is. Afscheidne­mend voorzitter Etienne Davignon zei eerder al dat de maatschapp­ij 30 procent zal krimpen. Laat ons hopen dat het daar bij blijft. Een eigen luchtvaart­maatschapp­ij is, ook al zit de aandeelhou­der in het buitenland, een grote troef voor een land.

 ?? FOTO BELGA ?? Voorzitter Etienne Davignon zei eerder al dat Brussels Airlines 30 procent zal krimpen door deze crisis.
FOTO BELGA Voorzitter Etienne Davignon zei eerder al dat Brussels Airlines 30 procent zal krimpen door deze crisis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium