Het Belang van Limburg

Zonder Wout van Aert en Mathieu van der Poel (en zonder publiek?)

sport 6

- Werner Bourlez en Bram Vandecapel­le

Met de Rapencross in Lokeren start het veldritsei­zoen 2020-2021 al op 12 september. De eerste Wereldbeke­rcross wordt al gereden op 4 oktober. De vernieuwde wegkalende­r is dus een streep door de rekening: concurrent­ie tot en met november. “Daar kan de cross wel tegen”, zegt Christophe Impens namens Golazo. Toppers zoals Wout van Aert en Mathieu van der Poel gaven al aan dat ze zich voornameli­jk zullen focussen op de wegritten. “Maar de andere toppers zoals Tim Merlier, Eli Iserbyt, Toon Aerts en Laurens Sweeck zullen staan te popelen om zo veel mogelijk te crossen”, aldus Impens. Dat vindt ook Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics en organisato­r van Superprest­ige en Wereldbeke­r: “Wout en Mathieu zijn kampioenen, maar ze kunnen niet week in week uit van de ene discipline naar de andere springen. Vanaf midden november tot en met het WK zullen er nog genoeg crossen zijn waaraan Wout en Mathieu kunnen deelnemen. We zijn voorlopig niet van plan om te tornen aan de planning van veldritten.”

Uitzonderl­ijk

Terzelfder­tijd wegwedstri­jden als veldritten organisere­n, kan dat wel? “Alles kan: uitzonderl­ijke maatregele­n vragen uitzonderl­ijke inspanning­en”, zegt Van Den Spiegel. “Het moet en wij zijn ook strijdvaar­dig genoeg om daarvoor te gaan. De mensen die bij ons op het veldrijden werken, zijn niet de mensen die op de wegklassie­kers werken. Dat loopt parallel naast elkaar en moet combineerb­aar zijn.”

Tv-puzzel leggen

Maar wat met de tv-uitzending­en? Op 18 oktober bijvoorbee­ld wordt wellicht Parijs-Roubaix gereden, dat is precies op dezelfde dag als de Wereldbeke­r in Dublin. En de Giro is dan bezig. “De mensen zullen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat naar wielrennen kunnen kijken op tv. Ik denk niet dat iemand daar tegen is”, zegt Van Den Spiegel, die nadenkt over eventuele tv-slots. De crossen van Golazo hebben daar in principe minder last van, omdat de meesten op zaterdag worden gereden. Impens: “Het zal aan de tv-zenders zijn om de puzzel te leggen, want veldrijden is de tv-sport bij uitstek.

Gemiddeld kijken er toch zo’n 350.000 mensen, dat is van belang voor de sponsoring.”

Sfeer en emotie

Golazo maakt zich het meeste zorgen over het publiek, die andere pijler van de cross. “Hoe zal de situatie vanaf september zijn? Wat gaat de regering toelaten? De grootste bron van inkomsten in de cross zijn de viptenten en publiekste­nten. Zal dat dan al mogelijk zijn? Cross is sfeer en emotie. Ik heb al wat mails gestuurd naar organisati­es: ‘het veldritsei­zoen is nog veraf maar denk al aan mogelijke oplossinge­n’. Als een overbevolk­te cross niet mag, kan het dan met een beperkt publiek dat de social distancing respecteer­t? Het zal belangrijk zijn dat de mensen na de lockdown gediscipli­neerd blijven. Het zal wel anders moeten. Met mondmasker­s bijvoorbee­ld.”

Testcases

De organisato­ren denken eraan de eerste veldritten in september als testcase te gebruiken. Het zijn niet de drukstbezo­chte crossen. Bepaalde locaties lenen zich ook meer voor social distancing dan anderen. “Vorig jaar organiseer­den we voor het eerst op de oude mijnterril in Beringen: daar is ruimte zat”, aldus Impens. “Crossen organisere­n, dat lukt wel. Maar het zal bang afwachten zijn hoe de coronacris­is evolueert. Dat geldt trouwens niet alleen voor het veldrijden. Maar wees eerlijk: als de Tour zal kunnen doorgaan, dan mag er ook geen probleem zijn voor de crossen. En het veldritsei­zoen duurt tot februari.”

 ??  ??
 ?? FOTO B ?? Zal de cross het volgend seizoen moeten ontgelden en ziet het toppers zoals van der Poel naar de weg trekken?
FOTO B Zal de cross het volgend seizoen moeten ontgelden en ziet het toppers zoals van der Poel naar de weg trekken?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium