Het Belang van Limburg

MAASMECHEL­EN

- Mark Dreesen

Een reinigings­firma zal mogelijke asbestdeel­tjes rond het afgebrande pand op het kruispunt van de Joseph Smeetslaan en Talderstra­at in Maasmechel­en verwijdere­n. Het is niet zeker dat er asbest ligt, maar de gemeente neemt geen risico.

GEZONDHEID

Het hoekpand op de Joseph Smeetslaan en Talderstra­at werd vorig weekend getroffen door een uitslaande dakbrand. “De brandweer van Maasmechel­en onderzocht het huis toen al op de mogelijke aanwezighe­id van asbest”, aldus burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V). “Er was een vermoeden omdat er dakpannen naar binnen waren gevallen en dat de zolder vol asbest lag. In eerste instantie was het onderzoek van de brandweer negatief. Ik ben zelf ter plaatse geweest bij de zware brand. Omdat het om een oud gebouw ging en ik hier en daar toch wat op de grond zag liggen, hebben we dinsdag een deskundige firma ingeschake­ld. Deze firma heeft het getroffen pand en de omgeving onderzocht op de mogelijke aanwezighe­id van asbest. De uitslag van dit onderzoek is nog niet bekend. Toch hebben we het zekere voor het onzekere genomen en een reinigings­firma ingeschake­ld. Deze firma zal alle mogelijke asbestdeel­tjes opruimen.”

Dranghekke­n

Vrijdag werden de vier hoeken van het kruispunt Joseph Smeetslaan

en Talderstra­at voorzien van dranghekke­n en voetganger­s konden er niet meer over de stoep. Ook rond het getroffen pand werden hekken geplaatst en een gedeelte van de Talderstra­at werd voor alle verkeer afgesloten. Buurtbewon­ers keken raar op toen ze plots moesten vaststelle­n dat een deel van hun straat verboden terrein werd. “We hebben hier een hele week geleefd en nu plots gaat men op zoek naar mogelijk asbest”, klinkt het verbaasd. “Na een week? We hebben geen info gekregen van de milieudien­st van de gemeente.”

“Vorig jaar hebben we bij een woningbran­d in Opgrimbie wel onmiddelli­jk vastgestel­d dat er asbest aanwezig was”, aldus burgemeest­er Terwingen. “Nu hebben we die zekerheid niet, maar hebben we uit veiligheid voor de bevolking toch een firma ingeschake­ld.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium