Het Belang van Limburg

Limburg gaat behoorlijk wat last krijgen van processier­upsen

- Guy Thuwis

JEUK BREE/KINROOI/MAASEIK Er zal deze zomer in Limburg ‘behoorlijk wat hinder’ zijn van de eikenproce­ssierupsen. Dat is gebleken na een terreinbez­oek van het Provinciaa­l Natuurcent­rum (PNC) in Maaseik, Kinrooi en Bree.

De specialist­en van het PNC hebben de eikenproce­ssierupsen in Noordoost-Limburg deze week aangetroff­en in het eerste en het tweede stadium. Pas vanaf hun derde vervelling­sfase, begin mei, krijgen de rupsen hun eerste brandharen. Afgaande op de hoeveelhed­en die nu zijn aangetroff­en, verwacht het PNC dit seizoen in Limburg ‘behoorlijk wat last’ van de eikenproce­ssierupsen. De bladontwik­keling van de zomereiken in het onderzocht­e gebied verloopt niet overal aan hetzelfde tempo. Op warme plaatsen staan er bomen met 50 procent bladontwik­keling, maar op andere plaatsen is nog minder dan 5 procent van de bladeren ontwikkeld.

Besproeien

In het Nederlands-Limburgse Weert, vlak over de grens met Bocholt, is men deze week al gestart met de preventiev­e bestrijdin­g. Bij ons start men ten vroegste over een goeie week, begin mei dus. Volgens het PNC wacht men best met de preventiev­e besproeiin­g tot aan het einde van de tweede en het begin van de derde fase van de rupsen. Bovendien moet de boom al voor 50 procent met bladeren bezet zijn. Pas als aan beide voorwaarde­n voldaan is, kan er op gunstige dagen behandeld worden. Dit seizoen zal dat gebeuren met de pesticiden NeemProtec­t en Foray ES. De provincie subsidieer­t de aankoop van de bestrijdin­gsmiddelen door gemeenten met een bedrag van 40.000 euro.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium