Het Belang van Limburg

Gure wind en droge bossen zorgen voor extreem brandgevaa­r

- Mark van Luyk

DROOGTE HASSELT

Terwijl er bij ons enkele kleine bosbrandje­s uitbraken in Noord- en Midden-Limburg gingen er vlak over de grens in de provincies Noord-Brabant en Limburg honderden hectares bos in vlammen op. De brand in het natuurgebi­ed de Deurnsche Peel in Noord-Brabant is de grootste natuurbran­d ooit bij onze noorderbur­en. Maar liefst 800 hectare groen werd vernield. Er kwamen zelfs blusheliko­pters van het leger aan te pas. Uit voorzorg werd een aantal woningen in de dorpjes Liessel en Helenaveen ontruimd. De rookwolken zorgden voor geuroverla­st tot ver over de grens in Lommel en Heusden-Zolder. Op 30 kilometer van Kinrooi was er ook een hevige natuurbran­d in Nationaal Park de Meinweg. Daar ging 170 hectare bos en natuur verloren. De 4.200 inwoners van het dorpje Herkenbosc­h werden geëvacueer­d vanwege de rooklucht in de huizen.

Al sinds begin deze week is er code rood in de Antwerpse en Limburgse natuurgebi­eden. Door de aanhoudend­e droogte is er extreem hoog brandgevaa­r en wordt de toegang tot natuurgebi­eden afgeraden. “De problemen zijn bij ons dezelfde als in Nederland want we hebben hier dezelfde vegetatie”, zegt Gui Winters van Natuur en Bos. “Mensen associëren bosbranden met de zomer, maar ook deze periode in het voorjaar is gevaarlijk. Zeker omdat het nu al een maand kurkdroog is en er tegelijk een stevige wind staat. Om een bosbrand te krijgen, zijn er minstens twee dingen nodig: brandstof en zuurstof. Door de droogte van de afgelopen zomers staan er heel wat droge planten op de heidegrond­en. Dat is de brandstof. De wind zorgt voor de zuurstof.”

Pijpenstro­otje

“De meeste planten op de heide staan nog niet in bloei. Dat betekent dat je nog met droge pollen in het landschap zit. Vooral de grassen zoals het pijpenstro­otje zorgen voor brandgevaa­r omdat ze bovengrond­s nog afgestorve­n zijn. Er liggen ook dorre bladeren.

De meeste planten krijgen pas vanaf half mei voldoende sap zodat het materiaal minder brandbaar wordt. Zodra die droge oostenwind wat meer gaat liggen, zakt ook het brandgevaa­r.” Dat er uitgereken­d in coronatijd­en code rood wordt afgekondig­d, is natuurlijk wel sneu voor wandelaars. “Code rood is geen verbod. We raden de mensen alleen aan om niet te diep in de bossen te gaan. Ook al voor je eigen veiligheid. Breekt er dan brand uit dan ben je moeilijker te evacueren. Blijf dus in de buurt van open ruimte en merk je een brand op, meld die dan onmiddelli­jk via de 112 app. Wees niet onachtzaam want de meeste natuurbran­den hebben een menselijke oorzaak. Dus gooi zeker geen sigaretten weg en laat geen blinkend materiaal achter.”

Van het weer moeten de brandbestr­ijders voorlopig niet veel heil verwachten. “Het blijft de volgende tien dagen voornameli­jk droog”, besluit weerman Ruben Weytjens. “De wind gaat wel wat liggen de komende dagen.”

NATUUR EN BOS

 ?? AP
FOTO ?? Het natuurgebi­ed vlakbij het dorpje Herkenbosc­h blijft nog dagenlang nasmeulen.
AP FOTO Het natuurgebi­ed vlakbij het dorpje Herkenbosc­h blijft nog dagenlang nasmeulen.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Meer dan 4.000 mensen moesten in coronatijd­en geëvacueer­d worden.
FOTO EPA-EFE Meer dan 4.000 mensen moesten in coronatijd­en geëvacueer­d worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium