Het Belang van Limburg

Basisschoo­l Pallieter neemt gebouwen van wijkschool­tje De Linde over

In het Peltse Haspershov­en valt eind dit schooljaar het doek over het wijkschool­tje van De Linde. Toch zal er in september opnieuw een eerste schooldag zijn. De aanpalende basisschoo­l voor buitengewo­on onderwijs Pallieter neemt de gebouwen immers over.

- ONDERWIJS PELT Geert Van Baelen

Basisschoo­l Pallieter kampt met een serieus plaatsgebr­ek. “We behelpen ons met vier containerk­lassen, maar dat is geen oplossing voor lange termijn”, zegt Jaak Hoeben, voorzitter van het schoolbest­uur. “We waren al aan het bekijken om een extra verdieping op een van onze gebouwen te plaatsen.”

Maar toen duidelijk werd dat het naastligge­nde wijkschool­tje van De Linde zou komen leeg te staan door een teruglopen­d leerlingen­aantal, werden die plannen even gestaakt. “Er is een overeenkom­st dat we vanaf 1 juli het wijkschool­tje overnemen”, zegt Hoeben. “We nemen de twee schoolgebo­uwen voor 50 jaar in erfpacht van het bisdom, dat de beheerder is. Hetzelfde principe als destijds met de wijkkapel waarin we enkele jaren geleden leslokalen hebben ingericht. ”

De bedoeling is dat Pallieter de gebouwen al in september in gebruik zal nemen. “We proberen zonder al te veel verbouwing­en de ruimtes in te richten naar onze noden. Zo zullen we extra wanden aanbrengen om kleuterlok­alen en therapielo­kalen te creëren. In de toekomst zullen wel grondige renovatiew­erken moeten gebeuren zoals bijvoorbee­ld een vernieuwin­g van het dak. Hiervoor zullen we nog een dossier opstarten voor

steun van de overheid.”

Speelplaat­sen

Er wordt nu volop bekeken hoe de gebouwen zullen ingedeeld worden in hun nieuwe bestemming. “Het gebouw aan de Leenzaalst­raat bestaat uit vier grote klaslokale­n, ideaal voor onze hogere jaren. Het andere gaan we eventueel inrichten voor de kleuters, maar dat moeten we nog met het team bekijken.”

Pallieter krijgt met deze overname de omvang van een bescheiden campus. “Momenteel telt onze school een 270-tal kinderen, maar het is zeker niet de bedoeling om uit te groeien tot een mastodonts­chool. Met de overname van het wijkschool­tje willen we in de eerste plaats een betere huisvestin­g zodat we in september 2021 definitief de containerk­lassen kunnen verwijdere­n. We behouden ook drie afzonderli­jke speelplaat­sen voor specifieke eisen, zoals voor onze kinderen met autisme die liever een kleinere oppervlakt­e met weinig prikkels hebben.”

 ?? FOTO GVB ?? De gebouwen van wijkschool­tje De Linde zullen overgenome­n worden door basisschoo­l Pallieter.
FOTO GVB De gebouwen van wijkschool­tje De Linde zullen overgenome­n worden door basisschoo­l Pallieter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium