Het Belang van Limburg

Dubbel zoveel Limburgers overleden als normaal

- (mig)

Tussen 15 maart en 15 april zijn er in Limburg dubbel zoveel mensen overleden als normaal. Dit blijkt uit een exclusieve rondvraag van Het Belang van Limburg bij de 42 Limburgse steden en gemeenten. In deze periode overleden 1.408 Limburgers, terwijl dat er in een normaal jaar 721 zijn. Alken is het zwaarst getroffen, met een verviervou­diging van het aantal overlijden­s. Peer is de enige gemeente met geen oversterft­e. “Sinds de Tweede Wereldoorl­og hebben we dit niet meer meegemaakt”, zegt demograaf Patrick Deboosere van de VUB.

In Limburg zijn er tussen 15 maart en 15 april dubbel zoveel mensen overleden als normaal. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Belang van Limburg bij de 42 Limburgse steden en gemeenten. Alken is de zwaarst getroffen gemeente, enkel Peer heeft geen oversterft­e.

Limburg is in deze coronacris­is de hardst getroffen provincie. Dat blijkt niet alleen uit het aantal bevestigde besmetting­en, maar ook uit de oversterft­e die onze krant in kaart heeft gebracht in samenwerki­ng met de 42 Limburgse steden en gemeenten.

In elke gemeente is het aantal overlijden­s opgevraagd tussen 15 maart en 15 april, omdat op 16 maart de eerste Limburger aan het virus is bezweken. Het gaat om de overlijden­s van de eigen inwoners, anders gezegd: Genkenaren die in Genk of elders gestorven zijn. Dat cijfer hebben we opgevraagd voor 2020 en voor de vier voorgaande jaren, 2016, 2017, 2018 en 2019.

Om de oversterft­e te berekenen gaan we na hoeveel keer de sterfte in 2020 hoger ligt dan wat kan worden verwacht op basis van het gemiddelde voor dezelfde periode in de voorgaande vier jaren. Er is geen correctie gemaakt volgens de leeftijdsp­iramide in een gemeente, omdat het aandeel 65-plussers in nagenoeg elke Limburgse gemeente gelijk is.

Niet sinds WO II

Tussen 15 maart en 15 april zijn er 1.408 Limburgers overleden. In een normaal jaar overlijden er gemiddeld 721 Limburgers in deze periode. Onze provincie telt dus dubbel zoveel doden als normaal. Een ongemeen hard cijfer. “Dit is een ongeziene oversterft­e. Sinds de Tweede Wereldoorl­og hebben we dit niet meer meegemaakt”, zegt demograaf Patrick Deboosere van de VUB.

685 Limburgers zijn de voorbije maand wellicht overleden aan de gevolgen van het coronaviru­s. In de Limburgse ziekenhuiz­en stierven 275 coronapati­ënten. In de Limburgse woonzorgce­ntra zijn vermoedeli­jk 300 bewoners overleden aan het coronaviru­s. Vermoedeli­jk, want niet iedereen is getest.

Ruim 100 van de 685 overledene­n zijn niet terug te vinden in de officiële statistiek­en. Daarvoor zijn verschille­nde verklaring­en mogelijk. Zo kunnen ze thuis overleden zijn, of in een ziekenhuis buiten onze provincie. Daarnaast is het mogelijk dat een aantal slachtoffe­rs in het woonzorgce­ntrum tussen wal en schip gevallen is, omdat noch de gemeente van oorsprong, noch de gemeente van het woonzorgce­ntrum hen rapporteer­de. Tot slot kan ook de griep nog een

kleine rol hebben gespeeld. “Het griepseizo­en was dit jaar feller dan vorige jaren omdat het griepvacci­n dit jaar geen goede hit was”, zegt Geert Molenbergh­s, biostatist­icus van de UHasselt. “Toch zal het aantal griepslach­toffers vanaf 16 maart eerder beperkt zijn.”

Alken hardst getroffen

Bij de vergelijki­ng tussen de Limburgse gemeenten valt op dat Peer de witte raaf is: het is de enige gemeente zonder oversterft­e. Het aantal overlijden­s ligt hier onder het gemiddelde van de afgelopen vier jaar.

In negen Limburgse gemeenten zijn er dubbel zoveel overlijden­s als normaal: As, Borgloon, Diepenbeek, Dilsen-Stokkem, Hasselt, Hoeselt, Kortessem, Lommel en Zonhoven. In Gingelom, Halen en Wellen zijn er drie keer meer overlijden­s, in Sint-Truiden 3,5 keer meer.

“Deze oversterft­e is ongezien, ik denk niet dat we dat sinds de Tweede Wereldoorl­og ooit hebben meegemaakt”

Patrick Deboosere (VUB)

Demograaf

Alken is verhouding­sgewijs het hardst getroffen. Daar is het aantal overlijden­s verviervou­digd ten opzichte van een normaal jaar. Ook in het dunbevolkt­e Voeren is de impact groot. Die gemeente had de voorbije jaren lage sterftecij­fers (gemiddeld 1,75 per jaar) en maakt nu met acht overlijden­s in verhouding een grote sprong. “Hoe meer besmetting­en, hoe hoger het risico op oversterft­e. De steden en gemeenten met het hoogste aantal besmetting­en in verhouding tot het aantal inwoners, hebben vandaag ook de hoogste oversterft­e. Deze cijfers tonen dus mee aan dat de oversterft­e nagenoeg uitsluiten­d te wijten is aan covid-19”, duidt VUB-demograaf Deboosere. Herstappe is niet meegenomen in de vergelijki­ng. “Elk extra overlijden weegt hier meteen zwaar door omdat het inwonersaa­ntal er in verhouding lager ligt”, aldus Deboosere.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium