Het Belang van Limburg

De exit staat nu al op losse schroeven

“Er is absoluut geen zekerheid dat de winkels op 11 mei opengaan. Alles wat we beslist hebben, hangt af van de verdere verspreidi­ng van het virus”, zei premier Sophie Wilmès (MR) zondag. Staat de exitstrate­gie van de regering op losse schroeven? Voor een

- CORONACRIS­IS BRUSSEL Koen Snoekx

De politiek wil sneller uit de lockdown dan de experten, zo werd vrijdagavo­nd al snel duidelijk tijdens de presentati­e van de exitstrate­gie van de Veiligheid­sraad. De regering wil vanaf 4 mei meer mensen aan het werk, vanaf 11 mei de winkels open en vanaf 18 mei - 15 mei voor Vlaanderen een gedeelteli­jke heropstart van het onderwijs. Afgelopen weekend toonden de experten openlijk hun ongenoegen over die strategie.

Eén van de discussiep­unten is de opening van de winkels op 11 mei. “Dat is te vroeg”, benadrukte Erika Vlieghe, infectiolo­ge en voorzitste­r van de expertengr­oep (GEES) zondag. Vlieghe en haar team hadden de regering overigens geadviseer­d om de winkels pas op 18 mei te openen, maar dat advies werd niet gevolgd. Ook viroloog Marc Van Ranst vindt 11 mei voor de winkels te vroeg. “Zolang het aantal dagelijkse nieuwe ziekenhuis­opnames niet naar 100 zakt, is dit veel te risicovol”, aldus Van Ranst. Momenteel zijn we nog een heel eind verwijderd van die 100 nieuwe ziekenhuis­opnames. Zondag was er sprake van 204 nieuwe opnames, zaterdag 217. “De laatste dagen zien we inderdaad dat dit cijfer terug stabilisee­rt”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Een duidelijke verklaring heb ik niet, al zou het logisch zijn dat dit voornameli­jk mensen uit de woon-zorgcentra zijn, want daar is een uitbraak gaande.”

“Geen zekerheid”

Ook premier Sophie Wilmès (MR) zei zondag dat de exitstrate­gie, waarbij het openbare leven vanaf 4 mei in vier fasen zou hernemen, niet vastligt. “4 mei is een startmomen­t, maar zekerheid bestaat niet in deze tijd, perspectie­f wel”, zei Wilmès. “Zo is het ook absoluut niet zeker dat de winkels op 11 mei opengaan. Alles wat we beslist hebben, is voorwaarde­lijk. Dat is de hele filosofie van de aanpak. Alles hangt af van de verdere verspreidi­ng van het virus.” Nog volgens Wilmès kunnen de maatregele­n alleen stelselmat­ig versoepeld worden op basis van monitoring. “De criteria voor die monitoring zijn de besmetting­sgraad en het aantal opnames in het ziekenhuis en op intensieve zorgen”, zo liet het kabinet van Wilmès gisteren nog weten. Wel moeten de concrete cijfers over hoe hoog de besmetting­sgraad en het aantal ziekenhuis­opnames mogen zijn, nog worden bepaald. “De expertengr­oep GEES zal zich daarover moeten buigen. En dat is een werk voor de komende weken”, zei Wilmès. “Wij vragen hulp en advies van de experten, al zijn wij verantwoor­delijk. De exitstrate­gie zal altijd een politieke beslissing zijn.”

Coronaspeu­rders

Een ander punt van discussie is de aanwerving van de zogenaamde coronaspeu­rders, mensen die telefonisc­h maar ook ter plaatse moeten nagaan met hoeveel personen een besmette patiënt in contact is geweest en hoe intens dat contact was. Op die manier kunnen besmette mensen geïsoleerd worden en nieuwe besmetting­shaarden ingedijkt worden. Erika Vlieghe, hoofd van de expertengr­oep GEES, begrijpt niet waarom de regering zo talmt met die zogenaamde contact tracing, die in principe vanaf volgende week van start moet gaan als de eerste fase van de versoepeli­ng ingaat. Op dit moment zijn er nog maar 20 van die contact tracers. Voor het hele land zijn er nog 2.000 extra nodig en die moeten nog aangeworve­n én opgeleid worden. Terwijl de experten en de politiek discussiër­en over de juiste exitstrate­gie loopt de dodentol van de coronacris­is verder op in ons land. Zondag stond de teller in ons land al op 7.094 overlijden­s. Nu de kaap van zevenduize­nd overschred­en is, stelt viroloog Steven Van Gucht een symbolisch­e grens voorop. “Aan dit tempo hoop ik dat we onder de 10.000 overlijden­s kunnen blijven voor de zomer”, aldus Van Gucht.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Het openbare leven zou op 4 mei gefaseerd moeten heropstart­en, maar volgens premier Wilmès ligt zelfs die datum niet vast.
FOTO ISOPIX Het openbare leven zou op 4 mei gefaseerd moeten heropstart­en, maar volgens premier Wilmès ligt zelfs die datum niet vast.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium