Het Belang van Limburg

Lummenaar opereert paard met gespleten gehemelte

- Mireille Maes Koen Luts

TWEE TYPES HASSELT

Wolf Akéla in de Hoge Venen heeft vrouwelijk gezelschap gekregen. En ook in Namen en in de buurt van Luik (Bütchenbac­h) zijn wolven opgemerkt. Dat brengt de teller in Wallonië intussen op zes wolven. In Vlaanderen zitten er momenteel drie.

Het vrouwtje dat de wetenschap­pers op het spoor zijn, is van Duits-Poolse oorsprong. Ze liet uitwerpsel­en achter in de stad Waimes. “Het is het eerste vrouwtje, na zeven mannetjes, op Waals grondgebie­d sinds het uitsterven van de soort”, weet Jan Loos van Welkom Wolf. Aangezien het DNA van het vrouwtje op 15 januari in het territoriu­m van de Duitse wolf Akela is gevonden, is het niet uitgeslote­n dat er dit jaar een eerste roedel wordt/werd geboren in de Hoge Venen. Fotomateri­aal van het wolvenkopp­el is er nog niet. “Vandaag zijn er in Wallonië bovenop dit wolvenkopp­el nog minstens vier solitaire mannetjes in de regio’s rond Ebly, Xhoffraix, Bütgenbach en Assesse. Drie van die mannetjes zijn van de FransItali­aanse lijn. Door de aanvoer van wolven uit het zuiden en het oosten, lijkt België het wolvenkrui­spunt van Europa te worden. Wolven uit de ZuidEurope­se populatie, de bergwolven, ontmoeten hier voor het eerst sinds eeuwen hun soortgenot­en uit Oost-Europa, de laaglandwo­lven.”

Of de twee populaties na bijna 200 jaar gescheiden te zijn geweest elkaar al ontmoet hebben ontmoeten, is onduidelij­k. “Op een klik tussen de twee is het nog even wachten. Bergbewone­rs en platteland­ers zijn nu eenmaal moeilijk te matchen”, grapt Loos.

August en Noëlla

Intussen is er over het Vlaamse wolvenkopp­el August en Noëlla weinig nieuws te rapen. Of Noëlla drachtig is, wil niemand bevestigen. Als dat zo is, zou ze hoogzwange­r moeten zijn. In Wallonië is men aan het werken aan een wolvenplan, een beheersins­trument voor een harmonieus samenleven tussen de wolf en de mens. Dat plan werd onlangs voorgelegd aan verschille­nde partners (fokkers, jagers, naturalist­en...). Tegen het einde van de lente zou het door de minister van Milieu, Céline Tellier, moeten worden goedgekeur­d.

WERELDPRIM­EUR

LUMMEN

Paardenchi­rurg Tom Mariën en topdokter Nasser Nadjmi herstelden vorige week het gespleten gehemelte van een paard, een wereldprim­eur in de Lummense paardenkli­niek.

Tom Mariën kreeg vorige week een vijfjarige ruin met een gespleten gehemelte binnen. “Het talentvoll­e dressuurpa­ard had een aangeboren afwijking, een defect in het gehemelte”, zegt Mariën. “Dat veroorzaak­t slik- en ademhaling­sproblemen, met een onderligge­nde chronische longontste­king tot gevolg. Bij een volwassen paard werd deze afwijking nog nooit gecorrigee­rd.” Voor deze unieke operatie deed Mariën een beroep op de Antwerpse professor Nasser Nadjmi, ook bekend van het programma Topdokters op Vier. Deze topchirurg met Iraanse roots is een we

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium