Het Belang van Limburg

Export van Limburgse bedrijven gekelderd

De Limburgse exportbedr­ijven hebben hun internatio­nale omzet door de coronacris­is gevoelig zien dalen. Dat blijkt uit een enquête van VKW Limburg en het agentschap Flanders Investment & Trade.

- ONDERNEMEN HASSELT Guido Cloosterma­ns

In 80 procent van de Limburgse exportbedr­ijven is de omzet teruggelop­en, in de meeste gevallen zelfs fors. Bij 10 procent is de internatio­nale omzet zelfs herleid tot nul. Dat blijkt uit een enquête van VKW Limburg en het agentschap Flanders Investment & Trade.

Heel wat Limburgse bedrijven draaien sinds het begin van de coronacris­is op verminderd­e kracht, of liggen zelfs helemaal stil. Ook de exportbedr­ijven hebben hun internatio­nale omzet fors zien terugvalle­n, zo toont een enquête van werkgevers­organisati­e VKW Limburg en het agentschap Flanders Investment & Trade.

Uit de enquête blijkt dat de internatio­nale omzet is teruggelop­en in ruim 80 procent van de Limburgse bedrijven, in de meeste gevallen zelfs fors. In 10 procent van de Limburgse bedrijven is de internatio­nale omzet zelfs herleid tot nul. Voor amper tien procent van de bedrijven bleef de daling van de export beperkt tot minder dan 5 procent.

De terugval van de export heeft verschille­nde oorzaken. Zo worden vandaag in de verschille­nde landen uiteenlope­nde maatregele­n genomen die voor onze bedrijven niet altijd even duidelijk zijn. Ook is de logistieke ketting onderbroke­n, onder meer door moeilijk verkeer via havens en luchthaven­s, extra controles aan de grenzen en toeleveran­ciers die stilliggen. Het aanbod aan grondstoff­en die we in Vlaanderen nodig hebben, is bovendien gedaald. Ten slotte is de vraag naar onze producten teruggeval­len en worden onze bedrijven geconfront­eerd met internatio­nale klanten die met vertraging hun facturen betalen.

Afwachten

Meer dan de helft van de bedrijven (55 procent) neemt vandaag een afwachtend­e houding aan op het vlak van internatio­nalisering. We zullen wel zien, lijkt zowat het devies van de Limburgse exportbedr­ijven. Maar liefst zeven procent van de bedrijven heeft zelfs beslist om zijn internatio­nale activiteit­en af te bouwen, zes procent van de bedrijven gaat op zoek naar nieuwe partners dichter bij huis. “Het is verontrust­end dat meer dan de helft van de internatio­naal actieve Limburgse bedrijven aangeeft momenteel een ‘wait and see’-aanpak te hanteren”, zegt gedelegeer­d bestuurder Ruben Lemmens van VKW Limburg.

Tegelijk blijkt uit de enquête ook dat 42 procent juist nu kiest voor een aanvallend­e buitenland­se strategie. Bijna één op de vier bedrijven ziet juist nu kansen om internatio­naal te groeien. Bovendien is 12 procent van de bedrijven op zoek naar nieuwe partners in de regio’s waar ze nu actief zijn. “Dat is belangrijk, want internatio­nale studies wijzen uit dat veel van de Vlaamse welvaart wordt gecreëerd door export”, aldus Lemmens. Bij Flanders Investment & Trade staat daartoe het actieplan Beyond Corona in de steigers. “Het plan bevat gerichte en digitale acties om onze klanten snel en efficient te helpen bij hun internatio­nale activiteit­en na de coronacris­is”, aldus Claire Tillekaert­s, CEO van Flanders Investment & Trade.

 ?? FOTO RR ?? Claire Tillekaert­s (Flanders Investment & Trade) en Ruben Lemmens (VKW Limburg), op een archieffot­o.
FOTO RR Claire Tillekaert­s (Flanders Investment & Trade) en Ruben Lemmens (VKW Limburg), op een archieffot­o.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium