Het Belang van Limburg

Onduidelij­kheid

-

Afgelopen vrijdag heeft de Veiligheid­sraad zijn exit- of lerenleven­metcorona-strategie voorgestel­d. De manier waarop dat gebeurde, was net zo goed onderwerp van debat als de boodschap zelf. Wat een bende. Als de politici verwachten dat het een lange vergaderin­g wordt, waarom beginnen ze dan niet wat vroeger? En werd u ook duizelig tijdens de persconfer­entie? Communicat­iespeciali­sten hebben er allicht een punthoofd van gekregen.

De Veiligheid­sraad koos voor geleidelij­kheid, en veel is nog voorwaarde­lijk. Een patiënt die lang bedlegerig is geweest, begint zijn revalidati­e met kleine en veilige stapjes. Het leven normaliser­en en tegelijk een opflakkeri­ng van het virus vermijden, het is een moeilijke evenwichts­oefening. We willen niet in de schoenen staan van de politici als het aantal overlijden­s straks opnieuw zou gaan stijgen. Toch blijft ook na de nochtans gedetaille­erde persconfer­entie veel onduidelij­k. Hoe zit het nu met het systeem van contacttra­cing? Gaan de winkels echt op 11 mei open? Gaan we een mondmasker krijgen, of gaan we het zelf moeten maken? Zoals u in deze krant kan lezen is het inmiddels chaos troef rond de beloofde mondmasker­s en is het niet onwaarschi­jnlijk dat u straks twee filters in huis hebt maar geen masker.

Hoe dan ook, sinds vrijdag heeft de burger een klein beetje perspectie­f. Dat is nodig, want de inspanning­en wegen zwaar, en zijn nog niet voorbij.

Zo hebben we vandaag heel wat burgerrech­ten opgeschort of beperkt: het recht van vereniging, het recht van vergaderin­g, het recht om te demonstrer­en, het recht om vrij te bewegen, het recht op sociaal contact. We doen dat zonder protest, want we hebben die rechten afgewogen tegenover het recht op leven en het recht op gezondheid. We houden ons dan ook netjes aan de regels, een paar randdebiel­en uitgezonde­rd.

Toch werden we de voorbije weken geconfront­eerd met bedenkelij­ke maatregele­n: drones met warmtecame­ra’s, een kliklijn voor tweede verblijven, een politicus die een tweede jeugd beleeft als sheriff, boetes die te pas en te onpas worden uitgedeeld. De trackingap­p, door een advocaat vergeleken met de ratel waarmee lepralijde­rs in de Middeleeuw­en hun komst aankondigd­en, is voorlopig van de baan.

Net als de maatregele­n die bedoeld waren om terrorisme te bestrijden en de slimme camera’s die geïnstalle­erd werden om de verkeersve­iligheid te verhogen en de criminalit­eit aan te pakken, dreigen ook de maatregele­n die genomen worden in deze crisis, zoals een trackingap­p, later voor andere doeleinden gebruikt te worden. De controlest­aat ligt dan op de loer. Vergezocht? Wie weet, maar dat we onze overheden daarin niet al te zeer mogen vertrouwen, weten we dankzij Edward Snowden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium