Het Belang van Limburg

Twee Limburgse bedrijven maken chirurgisc­he mondmasker­s proper voor hergebruik

-

BELGISCHE PRIMEUR ZONHOVEN/HOUTHALENH­ELCHTEREN

Twee Limburgse bedrijven zijn er samen in geslaagd om op grote schaal FFP2- en FFP3masker­s te zuiveren voor hergebruik. Per dag kunnen er zo zesduizend maskers gerecyclee­rd worden, en dat is nog maar een begin.

Normaliter moeten FFP2- en FFP3-maskers, die voorbehoud­en zijn voor de zorg, meteen na gebruik weggegooid worden. Maar daar hebben Jansen Cleanrooms uit Zonhoven en GreenX uit Houthalen-Helchteren in samenwerki­ng met Laboratori­um ECCA iets op gevonden. In een afgesloten container worden 1.500 maskers gedurende zes uur met een droge mist van waterstofp­eroxide behandeld. Uit de tests blijkt dat 99,999% van de aanwezige bacteriën, gisten en schimmels na afloop gedood zijn. “Voor de zekerheid blijven we bij elke beurt 50 van de 1.500 maskers controlere­n”, zegt Eric Vanhees van Jansen Cleanrooms.

Uit de controles, ondersteun­d door FOD Economie en FOD

Volksgezon­dheid, blijkt dat de mondmasker­s op die manier tot tien keer gedesinfec­teerd en hergebruik­t kunnen worden. “Maar om zeker te zijn, beperken we ons tot vijf keer”, zegt Jansen.

Primeur

De bedrijven hebben daarmee een Belgische primeur te pakken. In Wallonië is er weliswaar een gelijkaard­ig initiatief, maar niet op dergelijke schaal. In één container kunnen zesduizend mondmasker­s per dag gereinigd worden. “Er is een draaiboek om op korte termijn 20 containers te installere­n. De aanvragen lopen volop binnen. Het Wit-Gele Kruis Limburg liet al een eerste lading van 1.500 maskers reinigen en was daar zeer enthousias­t over.”

 ?? FOTO RR ?? In de container kunnen tot zesduizend maskers per dag gedesinfec­teerd worden.
FOTO RR In de container kunnen tot zesduizend maskers per dag gedesinfec­teerd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium