Het Belang van Limburg

Risicopati­ënten vragen mondmasker­s in uniforme kleur

-

De patiënt-ambassade van UHasselt vraagt in een open brief extra aandacht voor risicopati­ënten in de exitstrate­gie. Een identifica­tiebadge en mondmasker­s in een uniforme kleur kunnen daarbij helpen.

De patiënt-ambassade van UHasselt bestaat uit een twintigtal patienten met allerhande aandoening­en die hun ervaringen delen met studenten geneeskund­e. Naar aanleiding van de coronacris­is vragen zij nu in een open brief extra aandacht voor risicopati­ënten wanneer de economie heropstart. “We begrijpen allemaal dat we anders moeten leven, maar voor ons is dat echt cruciaal”, zegt Belinda Cauberg (33) uit Lanaken, die geboren werd met spina bifida (open rug). “Ook wij willen ons steentje bijdragen aan de economie, maar voor ons wordt dat nog veel moeilijker.”

In de brief pleit de vereniging daarom voor extra waakzaamhe­id. “Uiteraard hebben we onze beschermin­g voor een groot stuk in eigen handen”, klinkt het in de brief, waarin daarnaast ook gepleit wordt voor extra herkenbaar­heid.

“Onvermijde­lijk zullen ook wij na de lockdown geconfront­eerd worden met risicovoll­e situaties. Respect voor onze situatie is hierin cruciaal. Een identifica­tie-badge kan daarbij helpen, een document waarmee we ons kunnen legitimere­n als risicopati­ënt. Daarnaast pleiten wij ook voor een uniforme kleur mondmasker voor risicopati­ënten. Op die manier kunnen we zonder woorden aan de directe omgeving duidelijk maken wat onze situatie is en waarom we extra voorzichti­g zijn.”

Tot slot roept de brief alle burgers op om de overeengek­omen afspraken te respectere­n. “Alleen op die manier kan de beschermin­g en het overleven van de risicogroe­pen ingebed raken in onze Covid19-maatschapp­ij, want een tweede fiasco zoals in de woon-zorgcentra mag absoluut niet ons lot zijn.”

→ U kunt de open brief lezen op www.hbvl.be

 ?? FOTO RR ?? Belinda Cauberg is risicopati­ënte: “We begrijpen allemaal dat we anders moeten leven, maar voor ons is dat echt cruciaal.”
FOTO RR Belinda Cauberg is risicopati­ënte: “We begrijpen allemaal dat we anders moeten leven, maar voor ons is dat echt cruciaal.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium