Het Belang van Limburg

Paardenchi­rurg en topdokter opereren samen paard met gespleten gehemelte

-

reldautori­teit op het vlak van operaties van kinderen met een gespleten gehemelte. “De anatomie van een paard is natuurlijk helemaal anders, en ook de benadering is volledig verschille­nd”, zegt Mariën. “Maar de principes zijn identiek. Door de ervaringen van professor Nadjmi te combineren met de mijne, is in Lummen een stukje geschieden­is geschreven. Ik maakte een kleine snede aan de onderzijde van de keel en de professor herstelde daarna het gehemelted­efect. De operatie duurde 2,5 uur en de ingreep was een succes.”

Professor Nasser Nadjmi werkt in het Antwerpse UZ en AZ Monica. In zijn geboortela­nd Iran opereerde hij de voorbije 5 jaar gratis ruim 600 schisis-kinderen, in België opereert hij maximaal 40 nieuwe gevallen per jaar. “Blijkbaar had Tom Mariën mij op tv gezien”, zegt Nadjmi. “Enkele maanden geleden stuurde hij een e-mail. Hij wou een paard opereren met een gespleten gehemelte en vroeg tips. Ik hou van spanning, en toen ik de endoscopis­che beelden van het gehemelte van het paard zag, vermoedde ik dat een operatie wel mogelijk was. Alles gebeurde stap voor stap. Voor mij was het speciaal om te werken met erg grote instrument­en, het was een ongeloofli­jke dag. Ik was onder de indruk van de mogelijkhe­den van de paardenkli­niek en van de profession­aliteit van Tom. Het geheel klopte en er hing een positieve energie. In de toekomst zullen we misschien nog wel samenwerke­n.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De Antwerpse topdokter Nasser Nadjmi en paardenchi­rurg Tom Mariën herstelden het gespleten gehemelte van een paard.
FOTO RR De Antwerpse topdokter Nasser Nadjmi en paardenchi­rurg Tom Mariën herstelden het gespleten gehemelte van een paard.
 ?? FOTO RR ?? Nooit eerder werd bij een volwassen paard deze afwijking gecorrigee­rd. De vijfjarige ruin revalideer­t intussen goed.
FOTO RR Nooit eerder werd bij een volwassen paard deze afwijking gecorrigee­rd. De vijfjarige ruin revalideer­t intussen goed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium