Het Belang van Limburg

“De overheid moet snel duidelijkh­eid geven”

- Bart Lagae

Ik ben weer verenigd met mijn fiets.” Vincent Mannaert staat ons te woord nadat hij een oude gewoonte weer heeft opgepikt: elke zondagvoor­middag een toertje rijden door het Pajottenla­nd. “De stressmome­nten van de voetbalwed­strijden zijn weggevalle­n. Fietsen helpt om het evenwicht wat te herstellen.”

Viroloog Steven Van Gucht acht het niet onmogelijk dat de competitie nog wordt afgewerkt. Hoe staat Club daar tegenover?

“Wij hadden sowieso heel graag het seizoen afgemaakt. Met Nieuwjaar stonden we tien punten voor, ondertusse­n waren dat er vijftien geworden. We stonden in de finale van de beker en we hadden Europees overwinter­d. Dit zou een historisch seizoen zijn geworden en we hadden het seizoen willen beëindigen met een onvergetel­ijk blauw-zwart volksfeest. Alleen is er een gezondheid­scrisis tussengeko­men, waarop we geen vat hebben. Sinds 12 maart zijn collectiev­e trainingen verboden en voorlopig blijft dat zo tot 8 juni. De competitie afwerken voor het einde van het seizoen is dan ook een utopie.”

Club Brugge wordt aangewezen als “de motor om de competitie te stoppen”.

“Dat klopt niet. De aanbevelin­g om te stoppen is op 2 april unaniem genomen door de raad van bestuur van de Pro League. Daarin zitten vertegenwo­ordigers van alle clubs, zowel van de grote als van de kleine. De kleine clubs hadden vooraf een open brief gestuurd, waarin ze voor een stopzettin­g van de competitie hadden gepleit. Inmiddels heeft de UEFA zich duidelijk uitgesprok­en dat de stopzettin­g van de competitie kan. Nu is het aan de overheid om snel duidelijkh­eid te geven. Dat zijn de feiten. Voor de rest heb ik de voorbije dagen kunnen vaststelle­n dat het niet is omdat de cafés gesloten zijn, dat er geen cafépraat meer wordt verkondigd.”

Voor Michel D’Hooghe zijn wedstrijde­n achter gesloten deuren bijna niet realiseerb­aar. Is dat ook jullie mening?

“Hij spreekt als arts in eigen naam en niet in naam van Club. Maar ik deel wel zijn analyse dat het laten doorgaan van profwedstr­ijden voortduren­d fysiek contact veronderst­elt. Op hoekschopp­en staan er bijvoorbee­ld eenentwint­ig spelers in volle inspanning op een kluit.”

In Nederland werd de competitie al wel stopgezet, maar daar mag Ajax zich niet officieel kampioen noemen. Is dat een scenario waarvoor jij ook vreest?

“De situatie in Nederland is anders. Niet alle ploegen hadden evenveel wedstrijde­n gespeeld. De nummer één en de nummer twee hadden evenveel punten. Bij ons is er sprake van een sportieve logica. 29 van de 30 reguliere speeldagen zijn afgewerkt. Ik stel vast dat vriend en vijand het er over eens zijn dat we de titel verdienen. Nogmaals: wij hebben niet voor deze situatie gekozen, dit is overmacht. Het liefst van al hadden wij de resterende wedstrijde­n en de bekerfinal­e gespeeld. Al was het maar omdat we maar twee keer eerder in de geschieden­is de dubbel hebben gepakt. Spelers en trainersst­af keken enorm uit naar die finale.”

Kan die bekerfinal­e nog, bijvoorbee­ld in plaats van de Supercup in de aanloop naar volgend seizoen?

“Het is te vroeg om al over volgend seizoen te spreken als je nog niet weet hoe dit seizoen eindigt. Het zou kunnen dat er half mei, na de uitspraken van het BAS, minder profclubs overblijve­n dan er vandaag zijn. Je moet eerst het aantal deelnemers kennen om over een competitie­formule te praten. Een ander probleem is de kalender. Het EK gaat geen tweede keer worden uitgesteld. Dat betekent dat je uiterlijk in het voorlaatst­e weekend van mei 2021 de competitie moet stoppen, terwijl je nu nog niet eens weet wanneer de nieuwe competitie kan beginnen. Dan zwijg ik nog over de mogelijkhe­id van een fameuze tweede coronagolf in het najaar, waardoor de competi

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium