Het Belang van Limburg

Pessimisme over heropstart competitie

- Bart Lagae

VOETBAL

Terwijl tennis onder strikte voorwaarde­n (en voorlopig alleen recreatief) weer mogelijk is vanaf 4 mei, moeten teamsporte­n en contactspo­rten nog wat geduld oefenen. De leiders van het voetbal – Peter Croonen en Pierre François voor de Pro League, Mehdi Bayat en Peter Bossaert voor de KBVB – staan in permanent contact met de werkgroep die namens de regering een beslissing moet voorbereid­en. Verwacht wordt dat pas deze vrijdag – en mogelijk zelfs nog later – een definitief standpunt wordt bekendgema­akt. Vandaag worden de clubs gebrieft over de stand van zaken. Op Antwerp na, waar sterke man Paul Gheysens blijft volhouden dat er nog gespeeld kan worden, houdt niemand binnen de Pro League rekening met een scenario waarbij er dit seizoen nog een wedstrijd kan worden gespeeld. De regering verbood al minstens tot 8 juni groepstrai­ningen met fysiek contact. Dat betekent dat de competitie zeker niet voor 30 juni kan worden hervat. Om te spelen na 1 juli is een meerderhei­d nodig binnen de Pro League en de raad van bestuur had al unaniem beslist dat de competitie moest worden stilgezet. Ook de kleine clubs hadden daar in een open brief tot opgeroepen.

Spookwedst­rijden

De discussie verlegt zich nu naar de vraag wanneer voetballen weer veilig is. In Duitsland zou bondskanse­lier Angela Merkel donderdag beslissen of de Bundesliga op 9 mei kan hervatten. Dat zou gebeuren onder strikte maatregele­n en zonder publiek. Maar langs twee kanten liggen die zogeheten ‘spookwedst­rijden’ onder vuur. Fans voelen zich uitgeslote­n en ook virologen en artsen zijn niet enthousias­t.

“Wedstrijde­n achter gesloten deuren zijn niet onmogelijk en worden op dit moment besproken binnen de specialist­en van de GEES (de werkgroep die de exitstrate­gie voorbereid­t, nvdr.)”, aldus viroloog Steven Van Gucht aan VTM. “Het probleem is dat geheime samenkomst­en van supporters nieuwe broeihaard­en kunnen zijn voor het virus.” Ook de Brugse arts Michel D’Hooghe is geen voorstande­r van wedstrijde­n achter gesloten deuren. “Dan zijn er toch nog contacten op het veld”, zei hij aan Sporza. “Je kunt aan de spelers toch niet vragen om altijd 1,5 meter van elkaar te blijven? Ze zullen altijd samen zijn. Op het veld, in de kleedkamer, in de douches...”

Belgische voetballei­ders gaan ervan uit dat wedstrijde­n achter gesloten deuren nog niet voor morgen zijn. Ook om financiële redenen hervatten ze liever voor volle stadions. Vooral de kleinere clubs halen het merendeel van hun inkomsten uit tickets en horeca.

VOETBAL Everton-spits onder vuur -

Everton-spits Moise Kean (20) ligt onder vuur in Engeland, omdat hij ondanks strenge coronamaat­regelen van de regering een lockdownpa­rty organiseer­de. The Toffees reageren “geschokt” en zwaaien met een boete van 180.000 euro.

Van Crombrugge opnieuw papa -

Anderlecht-doelman en Rode Duivel Hendrik Van Crombrugge wordt in de herfst voor de tweede keer vader.

Andrijasev­ic terug naar AA Gent -

Franko Andrijasev­ic keert volgens Kroatische media terug naar Gent. De 28-jarige middenveld­er kwam het voorbije seizoen op uitleenbas­is uit voor Rijeka, maar de club zal om financiële redenen de optie niet lichten. Andrijasev­ic, die nog een contract heeft bij de Buffalo’s tot juni 2022, heeft evenwel niet meteen uitzicht op speelkanse­n in de Ghelamco Arena.

Wit-Russen blijven voetballen -

Terwijl in heel Europa de discussie woedt of de voetbalcom­petities al dan niet nog hervat moeten worden, lijkt er in één land geen coronavuil­tje aan de lucht. Zo werd er afgelopen weekend in Wit-Rusland nog doodleuk gevoetbald en bleek van social distancing op het veld hoegenaamd geen sprake.

TENNIS

Flipkens “als crimineel met sirenes aan de kant gezet” -

Frustratie bij Kirsten Flipkens, die tijdens een fietstocht­je om haar conditie op peil te houden zonder het goed en wel te beseffen in Nederland terechtkwa­m en dat – toen ze ons land terug binnen fietste – moest bekopen met een GAS-boete van 250 euro.

MOTORSPORT Rossi met pensioen? -

Valentino Rossi twijfelt over het voortzette­n van zijn carrière. De negenvoudi­g wereldkamp­ioen MotoGP, inmiddels 41 jaar, wil het liefst tot eind 2021 doorgaan, maar hij weet niet of hij nog meekan met de besten in de koningskla­sse van de motorsport.

AUTOSPORT Vandoorne vijfde, D’Ambrosio negende -

Stoffel Vandoorne (Mercedes) is tijdens de virtuele ePrix van Hongkong op de vijfde plaats geëindigd. Jérôme D’Ambrosio (Mahindra Racing) werd negende. De Duitser Max Günther (BMW) pakte de zege.

BOKSEN

Tyson zint op comeback voor goede doel -

53 jaar is Mike Tyson intussen, maar de bokslegend­e sluit een comeback in de ring voor het goede doel niet uit. “Ik zal zorgen dat ik de goede vorm weer beet krijg”, vertelde Tyson, die geen exacte datum voor de terugkeer gaf en evenmin een naam plakte op mogelijke tegenstand­ers. De opbrengst van de comeback zal naar daklozenen drugsversl­aafdenhulp gaan. De kampen zullen normaal niet langer dan vier rondes duren. Tyson werd in 1986 op 20-jarige leeftijd de jongste zwaargewic­htkampioen ooit.

 ?? BELGA
FOTO ?? Het ziet er niet naar uit dat er dit seizoen nog een wedstrijd kan worden gespeeld.
BELGA FOTO Het ziet er niet naar uit dat er dit seizoen nog een wedstrijd kan worden gespeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium